Miljøministers rejsehold skal sikre rent drikkevand

21-05-2012

Nyt rejsehold skal hjælpe kommunerne med at passe ekstra på grundvandet, når standardbeskyttelsen på 25 meter omkring boringer ikke er nok.

Nyt rejsehold skal hjælpe kommunerne med at passe ekstra på grundvandet, når standardbeskyttelsen på 25 meter omkring drikkevandsboringer ikke er nok.

Foto: Colourbox

Hvis vi skal blive ved med at kunne drikke rent vand direkte fra hanen, kræver det, at man gør en særlig indsats for miljøet omkring de boringer, som pumper vandet op af jorden. Derfor har miljøminister Ida Auken sendt et nyt rejsehold fra Naturstyrelsen ud i landet for at hjælpe kommunerne med at etablere beskyttelseszoner omkring vandboringer.

- Det er vigtigt for mig at være med til at sikre, at de kommende generationer også kan drikke vandet fra vandhanen. Derfor tager Naturstyrelsens nye rejsehold ud til kommunerne og rådgiver om, hvordan man bedst håndterer beskyttelseszoner ved drikkevandsboringer, siger Ida Auken.

Der er afsat 40 mio. kroner på finansloven til at støtte kommunernes arbejde med at udpege udsatte boringer, som kan søges til både tekniske vurderinger og myndighedsarbejde.
Bredere beskyttelseszoner
Det er arbejdet med de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder rundt om vandboringerne, som kommunerne kan få tilskud til.

Et boringsnært beskyttelsesområde er oftest større end den eksisterende 25 meter zone omkring en vandboring, der gælder i dag.

- Det nye rejsehold giver kommunerne en oplagt mulighed for at få overblik over, hvor de bør gøre en ekstra indsats for grundvandet. Man er nødt til at være på forkant med noget så vigtig som beskyttelsen af drikkevandet, derfor er jeg også sikker på, at kommunerne vil tage godt imod dette nye tiltag, siger Ida Auken.

Rejseholdet er gratis at benytte og kan bestilles nu. Tilskudsordningen administreres af Naturstyrelsen, og der gives løbende tilskud i 2012 og 2013.