Danmark eksporterer model for borgertopmøder

28-03-2012

Miljøminister Ida Auken lancerer en verdensomspændende afstemning om biodiversitet.

Borgertopmøde i Odense. Foto: NST
Folkestemning. Borgertopmødet om biodiversitet i Odense var en stor succes. Nu eksporteres den danske model til resten af verden. Foto: Naturstyrelsen.

Miljøminister Ida Auken lancerer en verdensomspændende afstemning om biodiversitet, som skal afholdes på borgertopmøder. I denne uge kommer repræsentanter fra en lang række lande til Danmark for at lære, hvordan man gør.

Borgere fra lande som Kina, Nigeria, USA og Nepal skal i efteråret tage stilling til centrale spørgsmål om verdens biodiversitet.

Det sker, når flere end 20 lande samme dag holder borgertopmøder, hvor deltagerne diskuterer, debatterer og til sidst stemmer om, hvad der skal gøres for verdens biodiversitet i fremtiden.

I denne uge kommer en stor del af de deltagende lande til Danmark for at lære, hvordan man afholder og afvikler et borgertopmøde.

Borgertopmøderne afholdes efter en dansk model, der senest blev brugt til borgertopmødet i Odense i januar. Nu skal metoden eksporteres til en lang række lande.

- Jeg er utrolig stolt af at videregive modellen med borgertopmøder til så mange interesserede lande. Jeg deltog selv med til borgertopmødet om biodiversitet i Odense, og det var tydeligt, at naturpolitik betyder rigtig meget for borgerne. Derfor er det afgørende for mig, at hele verden har en stemme, når vi skal standse faldet i verdens biodiversitet , siger miljøminister Ida Auken.

Læs mere om borgertopmødet i Odense

Udlandet lærer metoden
Naturstyrelsen inviterede i januar til borgertopmøde om biodiversitet i Odense, hvor Teknologirådet stod for den tekniske del af afviklingen.

- Mange lande har vist stor interesse for at afholde borgertopmøder om biodiversitet og er gået engageret ind i arbejdet. Jeg ser frem til at se resultaterne og bringe budskabet videre til den store konference om biodiversitet COP-11, så politikerne har noget at lade sig inspirere af, siger Ida Auken.

På borgertopmøderne skal repræsentativt udvalgte deltagere stemme om vidt forskellige spørgsmål som, hvem skal betale regningen, når det gælder naturbeskyttelse, og hvor meget af de internationale farvande skal beskyttes for at sikre verdens fiskebestande?

Resultaterne vil Ida Auken tage med til den store konference om biodiversitet COP-11, som bliver afholdt i Indien i oktober.

Ida Auken åbner det tre dage lange træningsseminar for de deltagende lande med en reception i Miljøministeriet, Børsgade 4, 12.15 København K onsdag den 28. marts kl. 15.30. Pressen er velkommen.

Læs mere om truslerne mod den biologiske mangfoldighed på Naturstyrelsens hjemmeside

Yderligere oplysninger:
Projektleder Søren Mark Jensen, Naturstyrelsen, 7254 4817, e-mail:
Pressemedarbejder Signe Vestergaard, Miljøministeriet, 7254 6041, 2250 9029,