Naturen hjælper dig af med tobakken

05-03-2012

Blomsterduft og smagen af skovens urter hjælper eksrygere med at holde fast i rygestoppet.

Blomsterduft og smagen af skovens urter hjælper eksrygere med at holde fast i rygestoppet.

Fotocolage: Colourbox + Thomas Retsloff

Bliv afhængig af natur i stedet for nikotin.

Det er mottoet, når Naturstyrelsen hjælper rygere med at kvitte smøgerne i et nyt rygestopkursus, der er udviklet sammen med Vordingborg Kommune.

Naturvejledere tager rygerne med i ud i naturen, hvor de får masser af motion og udsættes for naturens dufte og smagsoplevelser. Kurset varer i syv uger.

- Naturen har en masse og tilbyde, når man stopper med at ryge. Evnen til at dufte og smage forbedres dag for dag, når man kvitter cigaretterne. Derfor opleves naturen stærkere og stærkere, jo længere tid man været røgfri , siger naturvejleder Susanne Rosenild, Naturstyrelsen.

Rygestopkursisterne præsenteres blandt andet for duften af hyldeblomster, hybenroser og friske svampe og smager på saftige hasselnødder, søsalat og vilde æbler.

Naturen virker afstressende
Naturen kan også konkurrere, når det kommer til cigaretternes afstressende virkning.

- Vi prøver at lære vores kursister, at de skal gå sig en tur i stedet for at tænde en smøg. Bevægelse virker nemlig afstressende. Og allerbedst er det, hvis man kommer ud i naturen. Grønne omgivelser virker i sig selv beroligende, forklarer Susanne Rosenild.

Øget fysisk aktivitet modvirker også, at man tager på i vægt, noget mange rygere frygter kan blive konsekvens af et rygestop. En halv times gang efter aftensmaden er en af de gode vaner, som anbefales på rygestopkurset.

Slår andre metoder
Rygestop i naturen er et nyt koncept, der er udviklet i samarbejde mellem Naturstyrelsen og Vordingborg Kommune og har kørt i to år.

De første erfaringer er så gode, at flere kommuner har vist interesse for at kopiere konceptet. Efter et halvt år er 41 procent røgfri. Til sammenligning er cirka 35 procent røgfri et halvt år efter almindelige rygestopkurser.

Foreløbig har Thisted Kommune og Fredensborg Kommune henvendt sig for at undersøge mulighederne for at afprøve den nye metode.

Læs mere om, hvordan du kan være aktiv i naturen