Sommertid er farlig for dyrene

26-03-2012

Risikoen for at bilen rammer ind i en hjort, hare eller ræv bliver kraftigt forøget, når vi stiller urene om til sommertid.

Risikoen for at bilen rammer ind i en hjort, hare eller ræv bliver kraftigt forøget, når vi stiller urene om til sommertid.


Sommertid. Skovens dyr sætter ikke uret en time frem, når vi går over til sommertid. Pas på dem i trafikken.

Overgangen til sommertid er livsfarlig for dyrene. De kan ikke finde ud af, at der pludselig er livlig trafik på et tidspunkt, hvor de før havde landskabet og vejene for sig selv.

Kollisionerne kan også være farlige for mennesker. Derfor er der i den kommende tid god grund til at køre ekstra forsigtigt og holde øje med dyr, der pusler i vejrabatten.

Sådan lyder rådet fra Naturstyrelsens vildtkonsulenter.

- Ændringen fra vintertid til sommertid sker pludseligt, og derfor kommer det altid bag på dyrene. De er vant til, at der er ro i overgangen fra nat til dag. Men når vi alle sammen fikser med uret på én gang, myldrer det pludselig med farlig trafik på et tidspunkt, hvor dyrene også bevæger sig meget omkring, siger vildtkonsulent Lars Richter Nielsen fra Naturstyrelsen.

Det tager normalt en måneds tid, før dyrene i naturen har vænnet sig til, at morgentrafikken har rykket sig en time.

I den periode har Naturstyrelsen følgende råd til bilisterne:
• Vær ekstra agtpågivende ved skovstrækninger, og hvor levende hegn støder ud mod vejen.
• Hold øje med advarselsskilte om vildt – der er en grund til, de står der
• Pas på, hvis du ser én hjort springe over vejen. Der følger ofte flere efter.
• Lad være med at prøve at undvige, hvis et dyr løber ud foran bilen. Det kan bringe dit eget og andre trafikanters liv i fare.
• Kør langsommere. Bremselængden forkortes markant, når du tager farten af.
Hvis uheldet er ude
Rammer man en hjort, som ikke dør af påkørslen, skal man afmærke stedet for påkørslen med en plasticpose, snor eller andet, du har ved hånden. Aflæs kilometertal, hvis der er pæle i vejkanten.
Kontakt Falck/Dyrenes vagtcentral på 1812 og giv dem oplysningerne om påkørslen – herunder i hvilken side af vejen påkørslen skete – og hvilken side af vejen vildtet forsvandt mod.
På baggrund af dine oplysninger kontakter Falck en schweisshundefører med en særligt uddannet hund til eftersøgninger af vildt. Vær omhyggelig med dine oplysninger. Jo bedre dine beskrivelser er, jo nemmere vil schweisshunden og dens fører kunne finde og aflive det påkørte dyr.
Hvis dyret ligger dødt efter påkørslen kan du også ringe til Falck – så bliver det fjernet.

De særlige uddannede schweisshundefolk indgår i et schweissregister. Læs mere her

Læs mere om dyr og trafik på Naturstyrelsens hjemmeside