Spis dig gennem forårsskoven

27-03-2012

Go´morgen Danmarks kok var lidt for forsigtig, da han frarådede seere at samle urter i statsskovene. Det er man nemlig meget velkommen til.

Ramsløg. Foto: Colourbox
Spisekammer. Der er masser af mad i de danske skove, hvor man blandt andet kan finde ramsløg i skovbunden. Foto: Colourbox

Go´morgen Danmarks seere kan have fået det indtryk, at man ikke må krydre maden med urter fra statsskovene. Det fremgik af dagens udsendelse, men det er heldigvis ikke rigtigt. Tværtimod.

Du kan ligefrem finde inspiration til rigtig skovmad i naturkogebogen, der kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside.

Læs hvordan du bruger skovens urter i din madlavning på Naturstyrelsens hjemmeside.

Kokken var for forsigtig
Det var, da kokken Martin ”Guf” Becker blev spurgt, hvor man finder ramsløg til den svinekam, han var ved at forberede, at han var lidt for forsigtig.

Kokken svarede nemlig, at ”man jo helst ikke må plukke dem (ramsløg) i skoven, siger Naturstyrelsen”. Men her tager den dygtige kok heldigvis fejl.

Og man behøver ikke nøjes med at tage ramsløg med i kurven, når man er på ”indkøb” i skoven, siger naturvejleder Jes Aagaard, Naturstyrelsen i Hovedstaden.

- Lige nu er der masser af spæde skvalderkål, skovsyre og brændenælder, der alle bugner med C-vitaminer. På denne årstid er urterne ekstra saftige og sprøde og slet ikke trævlede og seje, som de bliver senere på året. Men husk lige handskerne, når brændenælderne skal plukkes, og så skal de selvfølgelig koges, før man spiser dem, råder naturvejlederen.

I den danske natur er det tilladt at samle urter, bær og svampe til eget forbrug. Men i private skove må du kun indsamle, hvad du kan nå fra veje og stier.