Kunsten stiger over historisk slagmark

08-03-2012

Et nyt kunstværk tilbyder en fremragende udsigt over de historiske slagmarker på Grathe Hede ved Kjellerup.


Tårnhøj. Naturstyrelsens arealer på Grathe Hede er blevet et kunstværk rigere.

Kunstbevillinger ender ikke blot på museer eller pladser midt på byerne.
I forbindelse med et kunstprojekt, hvor en række personer skulle skabe kunstværker langs hærvejen, har arkitekt Tage Lyneborg valgt at skabe et usædvanligt kunstværk, der skuer ud over Grathe Hede i Kompedal Plantage ved Kjellerup.

Tage Lyneborg, der er professor ved Kunstakademiets Arkitektskole, har tegnet det usædvanlige tårn, der uden problemer kan huse en hel skoleklasse.

Udsigt til blodigt slag
Fra toppen af tårnet kan man fra ti meters højde beundre synet af den historiske Grathe Hede, der ligger på Naturstyrelsens område, hvor Valdemar den Store i 1157 bankede medkonge Svend Grathe og hans hær. Det var enden på borgerkrigen om kongemagten i Danmark, og har cementeret stedet som et af de mest dramatiske steder på hærvejen.

Tårnet er bygget af lærketræ fra Naturstyrelsens skove i Kompedal Plantage og er lavet som tre kuber sat oven på hinanden. Der er plads til, at man kan overnatte i tårnet og være på plads i kanten af de lyse timer, hvor der kan observeres blandt andet kronvildt, der strejfer på heden.

Det høje tårn står på østsiden af Grathe Hede, der ligger lige nord for Kompedallejren. Fra lejren er der en gåafstand på 1,2 kilometer til Tage Lyneborgs tårn.

Hærvejen er fuld af kunst
Af de øvrige kunstprojekter om hærvejen kan nævnes scenografen Katrine Wiedeman og komponisten Bent Sørensen, der i fællesskab skabte en installation af scenografi og musik: Den hvide skov.

Installationen bestod af en cirka 25 x 25 meter hvid vinterskov placeret omkring en lille skovvej tæt ved Vester Palsgaard Skovmuseum.

Billedhuggeren Martin Erik Andersen placerer den skulpturelle og fysiske del af sit hærvejsbidrag i ankomsthallen på Hald Hovedgård i Viborg.

Og billedkunstneren Sys Hindsbo har lavet tre tavler i marmor over helgenfiguren Christoforou. Den største måler 236 x 160 centimeter og er opsat ved Kliplev.

Det er statens Kunstfond, der har finansieret værkerne til en samlet pris på 4,9 millioner kroner.