Grævlinger fik uventet besøg af mountainbikere

12-11-2012

Virkelysten er gået lidt over gevind i Ryget Skov ved København. Uden at spørge om lov har cykelentusiaster bygget en bane henover et grævlingebo.

Virkelysten er gået lidt over gevind i Ryget Skov ved København. Uden at spørge om lov har cykelentusiaster bygget en bane henover et grævlingebo.


Stille beboer. Grævlingen er sky og mest aktiv om natten. Måske er det derfor mountainbikerne ikke opdagede den. Foto: Wikimedia Commons.
Initiativrige friluftsfolk har forsøgt at forvandle et over 100 år gammelt hulekompleks beboet af grævlinger til en mountainbikebane med ramper og spring.

Området ligger i statsskoven Ryget Skov nord for København, der forvaltes af Naturstyrelsen. Men Naturstyrelsen har aldrig givet tilladelse til banen.

- Grævlingen er meget sky dyr, der kræver fred og ro. Hvis vi var blevet spurgt, ville vi helt klart have sagt nej til at anlægge banen lige netop på det sted, siger skovfoged Jens Juelstorp fra Naturstyrelsen i Østsjælland.

Naturstyrelsen har nu afspærret området og vil senere fjerne banen.  Det handler både om hensynet til den fredede grævling, men også om at forhindre, at nogen kommer til skade på det helt uautoriserede anlæg.

Læs mere om grævlinger i artsleksikone på Naturstyrelsens hjemmeside

Ingen politianmeldelse
Naturstyrelsen har besluttet ikke at politianmelde opførelsen af den ulovlige cykelbane.

- Vi tror ikke banebyggerne har villet skade grævlingen. De har formentlig slet ikke være klar over, at der bor en grævling på stedet. Derfor vil vi ikke politianmelde nogen, selvom det selvfølgelig er helt uhørt, at man er gået i gang med spade, skovl og trillebør uden at spørge om lov først, siger skovfoged Jens Juelstorp.

Kom frit frem
I naboskoven, Hareskoven, findes et officielt mountainbike-spor. Her samarbejder Naturstyrelsen i forvejen med en gruppe lokale mountainbikere, der netop nu begynder renoveringen af det eksisterende cykelspor.

- Selvom nogen har været på gale veje i Ryget Skov, kommer man næsten til at beundre den energi og virkelyst, de har udvist. Derfor håber jeg, at cykelentusiasterne vil kontakte os, så vi kan se, om vi kan kanalisere deres kræfter hen, hvor de ikke skader naturen eller skaber farlige elementer i skoven. Mountainbikerne i Hareskoven vil sikkert sætte pris på en hjælpende hånd, lyder opfordringen fra skovfoged Jens Juelstorp.

Læs mere om mulighederne for at mountainbike på Naturstyrelsens arealer

Grævling på kort
Grævlingeboet er indtegnet på Naturstyrelsens Pas På!-kort, der viser voksesteder for orkideer, gamle træer med rovfuglereder, historiske stendiger og meget mere, som man skal passe særlig godt på. Det var i forbindelse med en gennemgang af registreringerne på kortet, at lokale medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening fandt den ulovlige bane i Ryget Skov.