Hidtil ukendt fortidsminde dukker op i skov

16-11-2012

Et flere tusind år gammelt gravkammer fra en gammel stendysse er kommet til overfladen i en skov i Nordsjælland.

Et flere tusind år gammelt gravkammer fra en gammel stendysse er kommet til overfladen i en skov i Nordsjælland.


Gravfred. En uudforsket plet på kortet bliver nu føjet til listen over fortidsminder.

Et område i Bøndernes Hegn i Nordsjælland har i evigheder formået at holde sin hemmelighed skjult for arkæologers øjne og ører.

Men det var kun indtil skovløber Kim Moesgaard fra Naturstyrelsen i Østsjælland kom forbi området for at gøre klar til at fælde nogle bøgetræer.

- Jeg var ude for at se efter, om der var noget, vi skulle passe på, inden vi gik i gang med at fælde træerne. Kompasset viste mig vejen frem i skoven, da jeg pludselig fik øje på de store, halvt nedgravede sten i skovbunden. Nogle af stenene var væltet lidt, men jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var en gravhøj, selvom den ikke var tegnet ind på vores kort, fortæller skovløber Kim Moesgaard.

Skovløberen afspærrede med det samme området med plastikbånd og gav sin chef besked om opdagelsen.

Usynligt fra stien
Naturstyrelsens fortidsmindeansvarlige har netop været på besøg i området, og han var heller ikke i tvivl om den sensationelle opdagelse.
- Det er klokkeklart et gravkammer fra en gammel stendysse, der kan være helt op til 5.500 år gammel. Det er utroligt, at graven har ligget upåagtet hen i så mange år, så det er en vigtig opdagelse, der er gjort her. Der kommer rigtig mange mennesker i området, men ingen har tænkt på, at det kunne være et vigtigt fortidsminde, som vi selvfølgelig skal have registreret, siger fortidsmindeansvarlig Gert Hougaard, Naturstyrelsen, som nu har meldt fundet til Kulturstyrelsen, der har det overordnede ansvar for fortidsminder i Danmark.

Kortet bliver opdateret
Der er findes i alt cirka 5000 fortidsminder på Naturstyrelsens arealer, som alle skal beskyttes mod ødelæggelse, kørsel og tilplantning af træer.

Sammen med sårbare pletter af natur som for eksempel træer med rovfuglereder og steder, hvor der gror sjældne orkideer, er fortidsminderne tegnet ind på såkaldte Pas på-kort. Disse kort bliver studeret nøje, inden man sætter nyt arbejde i gang i skoven.

- For os er det dobbelt glæde. Dels får vi et nyt fortidsminde, og dels får vi en meget positiv oplevelse af, at vores sikkerhedsprocedurer, der skal beskytte kulturminder og natur, rent faktisk virker, siger skovfoged Jens Nielsen, Naturstyrelsen i Østsjælland.

Om kort tid er der tegnet en ny cirkel – signaturen for fredede gravhøje - på kortet over Bøndernes Hegn.

Yderligere oplysninger:
Skovfoged Jens Nielsen, Naturstyrelsen Østsjælland, tlf.: 7254-3314