Naturvejledere slår hul på ghettoen

29-11-2012

Naturstyrelsen hjælper borgerne i et belastet boligområde med at komme mere ud i naturen.

Borgerne i et belastet boligområde skal mere ud i naturen. I et nyt samarbejde hjælper Naturstyrelsen Roskilde Kommune med at uddanne frivillige, der skal inspirere beboerne til udeliv og en sundere livsstil.

Klogere på naturen. Naturvejleder Stephan Springborg (t.v.) giver de nye trivelsambassadører idéer til, ting man kan samle i skoven til brug for fx juledekorationer. Foto: Roskilde Kommune.
Et korps af frivillige, der er knyttet til et af landets belastede boligområder, Rønnebærparken og Æblehaven ved Roskilde, har sagt ja til at blive klogere på, hvordan de kan bruge nærliggende naturområder til at være mere fysisk aktive og få oplevelser i det fri.

Tilbuddet kommer fra Naturstyrelsens naturvejledere, der introducerer de frivillige til mulighederne for friluftsliv og naturoplevelser. Oplæringen indgår i Roskilde Kommunes uddannelse af trivselsambassadører, der skal bidrage til at højne sundheden i området.

- Det er spændende at arbejde med en gruppe mennesker, der ikke er vant til at komme i naturen. Jeg tror mange vil opdage, at det giver energi og velvære at komme ud i grønne omgivelser. Men de fleste er slet ikke klar over, hvor mange muligheder, de har lige uden for døren, siger naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen i Østsjælland.

Statsskoven Hyrdehøjskoven støder op til Rønnebærparken og Æblehaven, men bruges alligevel kun i meget begrænset omfang af beboerne, der ofte slås med en dårlig fysik og psykiske problemer.

Lysten skal brede sig
I første omgang uddannes 10 trivselsambassadører. Meningen er, at de efterfølgende skal bruge den nye viden om friluftsliv til at lave aktiviteter i naturen med borgerne i området.

- I første omgang skal trivselsambassadørerne selv tage idéerne til sig. Men bagefter er det meningen, at de skal inspirere og motivere mennesker omkring sig til også at bruge naturen til bedre trivsel. Meningen er, at de nye vaner skal brede sig som ringe i vandet, siger projektleder Tine Gomard fra Sundhedscenteret i Roskilde Kommune.

Naturvejlederne fortæller blandt andet trivselsambassadørerne om skovens historie, om spiselige frugter og bær og, hvad man må i en statsskov, om vandreruter, cykelspor og vandhuller og stille pletter, hvor man kan iagttage dyrelivet i skoven.