Skandinaviens bedste skovhugger er fra Naturstyrelsen

29-08-2013

Brian Toft Palsgaard laver træ til spåner på rekordtid.

Brian Toft Palsgaard, der til dagligt er skovarbejder hos Naturstyrelsen, tog ikke mindre end seks medaljer med hjem fra De Skandinaviske Mesterskaber i loggersport.


Godt hug. Det tager kun Brian Palsgård ét minut at kløve stammen med sin økse. Foto: Privat.

Hvorfor nøjes med at tjene penge som skovarbejder, når man kan vinde guld som skovhugger?
Det spørgsmål synes Brian Toft Palsgaard, der til daglig er skovarbejder i Naturstyrelsen på Fyn, at have stillet sig. Og i august måned lykkedes begge dele.
22-årige Brian Toft Palsgaard vandt både guld, sølv og bronze-medaljer ved De Skandinaviske Mesterskaber i loggersport, hvor deltagerne konkurrerer om at være hurtigst til at save og hugge i træ.

-Skovhugning og loggersport har interesseret mig siden, jeg kunne løfte en økse, og jeg har det bedst, når der flyver træspåner om ørerne på mig. Min hobby smitter selvfølgelig også af på arbejdet i skoven, hvor jeg er den eneste, der altid har en økse i bæltet og en specialbygget sav inden for rækkevidde, siger Brian Toft Palsgaard, fra Naturstyrelsen på Fyn.
Interessen for skoven og skovhugst kommer ikke fra fremmede, for Brian Toft Palsgaards far er også skovarbejder. Den unge skovarbejder har arbejdet i skoven, siden han var 16 år.

Ny dansk rekord
Det er ikke så underligt, hvis kollegaerne nogle gange har lidt svært ved at følge med, når Brian Toft Palsgård arbejder med motorsaven.For Brian Toft Palsgaards opnåede at vinde medaljer i hele seks hårde discipliner, og det lykkedes oven i købet at sætte en ny dansk rekord.
Naturstyrelsens skovhugger vandt i disciplinerne:
• Springboardshugning: Kongedisciplinen inden for loggersport, hvor deltagerne hugger to trin ind i en lodret stamme og står på øverste trin og hugger stammen over. Det foregår i tre meters højde. Her vandt Brian Toft Palsgaard både guldmedalje og slog ny dansk rekord ved at klare udfordringen i tiden 1 minut og 13 sekunder.
• Underhåndshugning: En disciplin hvor man hugger den pæl over, man står på. Resultat: Sølvmedalje.
• Powersav: Hvor man skærer tre skiver af en stamme med en motorsav. Resultat: Sølvmedalje.
• Øksekast: Præcisionskast, hvor man kaster en økse og rammer en skive seks meter væk. Resultat: Bronzemedalje.
• Stående hugning: Disciplinen, hvor man hugger et 30 centimeter tykt opretstående træ over med økse. Resultat: Guldmedalje.
• Hotsaw. Hvor man skal save tre skiver af et træ med en kraftfuld sav med op til 90 hestekræfter. Saven er specialttunet og har en særlig motorsavskæde. Resultat: Bronze.
Man kan læse mere om Brian Toft Palsgaards bedrifter på hans hjemmeside www.brianpalsgaard.dk
De Skandinaviske Mesterskaber i loggersport blev afviklet i byen Alvdalen i Sverige i perioden 9. – 10. august 2013.

Brian Toft Palsgård er med igen, når verdensmesterskaberne afvikles sidst i oktober.