Millioner på vej til vandløst mejeri

17-12-2013

Miljøminister Ida Auken uddeler 7,5 mio. kroner til et projekt, der skal nedbringe vandforbruget på mejerier.

17.12.2013_Millioner _på _vej _til _vandløst _mejeri _Colourbox _3000_1688
Rene linjer. Mejerier er storforbrugere af vand blandt andet til rengøring. Foto: Colourbox.

Fødevareerhvervet bruger for meget vand i deres produktion. Miljøminister Ida Auken uddeler 7,5 mio. kroner til et projekt, der skal nedbringe vandforbruget på mejerier. 

Fødevareproduktionen sluger 70 procent af verdens vandforbrug. Det kan vi gøre bedre, og derfor sætter regeringens nye "Vækstplan for fødevarer" fokus på at nedbringe forbruget af vand i fødevareproduktionen.
Hvis Danmark lykkes med at skære ned på forbruget af vand i fødevareindustrien, vil det beskytte vores vandressourcer, vandregningen for virksomhederne bliver lavere, og det gavner vores konkurrenceevne.
Miljøminister Ida Auken er klar med 7,5 mio. kroner til et nyt projekt, der skal udvikle nye vandbesparende teknologier og løsninger på mejerier.
- Vi skal naturligvis ikke til at bruge beskidt vand til noget, vi skal spise eller drikke, men vi skal vænne os til tanken om, at tingene kan bruges flere gange, uden det nødvendigvis går ud over kvaliteten. Det gælder også vand i fødevareindustrien, siger miljøminister Ida Auken.

Vand kan genbruges
Udbuddet er vundet af projektet Vandeffektive mejerier - et partnerskab på vejen mod det vandløse mejeri. Partnerskabet består af fem mejerier, Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, Vestforsyning A/S, seks teknologiproducenter samt fem vidensinstitutioner. Partnerskabet stiller selv med 11 mio. kroner.
- Potentialet for at spare vand er ganske enkelt allerstørst i fødevareindustrien. Der er masser af muligheder for at genanvende vandet i en lang række processer, og de 7,5 millioner kroner skal være med til at finansiere nye ideer til, hvordan man kan få mere ud af mindre vand, siger Ida Auken.
Miljøministeriet og Landbrug & Fødevarer har regnet sig frem til, at mejerierne alene på vandregningen kan spare over 30 mio. kroner om året, hvis de genanvender mere vand.
Læs mere i Vækstplan for fødevarer og Faktaark om Vækstplan for fødevarer