Bæveren er nået til Viborg

15-01-2013

Naturstyrelsen har fundet afgnavede spor efter bæver i Vedsø lige syd for Viborg.

Naturstyrelsen har fundet spor efter bæver i Vedsø lige syd for Viborg.


På farten. Bæveren kan have fundet vej fra blandt andet Flynder Å i Klosterhede Plantage. Foto: NST

Den danske bestand af bævere har nu bredt sig mod øst. Naturstyrelsen har fundet afgnavede spor efter bæver i Vedsø lige syd for Viborg omkring 80 kilometer fra den danske bæverkoloni i Klosterhede Plantage.

- Det er noget af en eventyrlyst bæveren eller bæverne har vist. Det vil være meget overraskende, hvis den er gået over land. Derfor må den have taget en meget stor tur over Limfjorden og Hjarbæk Fjord for at komme til Vedsø, siger vildtkonsulent i Naturstyrelsen, Sandor Hestbæk Markus, der har undersøgt sporene efter bæveren.

Vandringen mod Viborg er mere opsigtsvækkende, end de vandringer som tidligere er sket mod Sydjylland. For Klosterheden og Viborg-egnen er ikke direkte forbundet med åer og vandløb. Kun Limfjorden kan bringe en bæver til Viborg.

Træstubbe spidset som en blyant
Sporene efter bæveren lader ingen i tvivl om, at Viborg-egnen har fået sin egen bæver. Flere træer var fældet med bæverens karakteristiske ringfældning, der efterlader stubben spids som en blyant.

Bævernes aktiviteter er hovedsagligt observeret på dele af søbredden hos enkelte private lodsejere, hvor adgangsmulighederne er begrænsede. Det er derfor ikke et sted, hvor man skal have nogen forventninger om at kunne få en bæver at se.

Det er dog muligt at komme helt tæt på Vedsø ved at besøge det kommunale Vedsø Naturpark. Herfra kan man måske være heldig at opleve bæveren i området.

Oprindelig blev der genudsat 18 bævere i Klosterheden Plantage ved Lemvig. Den bestand er nu vokset til 165 individer i Klosterheden og Husby Sø samt et par dyr, som er vandret hele vejen til Skjern Å og Holme Å i Sydjylland.

Læs mere om bæver i artsleksikonet

Yderligere oplysninger:
Vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus, tlf.: 2469 3810 e-mail: Obfuscated Email