Lad sælungen ligge

05-07-2013

Man gør nemt mere skade end gavn, hvis man rører ved sæler, der ligger på stranden.

Det kan være svært at lukke ørerne for en babysæl, der ligger på stranden og hyler. Men det er ikke desto mindre, det man skal gøre. For sælerne kan ofte sagtens klare sig selv.


Solbader. Sæler holder af at ligge på stranden og lune sig. Foto: Colourbox

I denne periode får Naturstyrelsen mange opringninger fra strandgæster, der vil vide, hvad de skal gøre, når de støder på en sælunge på stranden. Svaret er kort og godt: Ingenting.

- Man gør mere skade end gavn, hvis man rører ved en sæler, der ligger på stranden. Der er i de fleste tilfælde tale om unger, der helt naturligt ligger og hviler sig. Hvis man nærmer sig og rører ved dem, stresser man dem og forhindrer dem i at samle kræfter, siger vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus fra Naturstyrelsen i Kronjylland.

Spættede sæler får unger i juni og juli. Moderen efterlader ungen på stranden i mange timer, mens den søger føde og kommer kun ind for at give ungen mælk. Hvis vi mennesker konstant opholder os i nærheden, forhindrer det moderen i at have kontakt med ungen. Læs mere om spættet sæl i Naturstyrelsens artsleksikon.

Uønsket biltur
Mange gange bliver sæler på stranden skubbet ud i vandet af mennesker, der fejlagtigt tror, at sælerne ikke kan tåle at ligge og tørre i solen.

Ved en episode for nylig blev en intetanende og formentlig helt sund og rask sælunge ligefrem samlet op og kørt væk i en bil til det nærliggende offentlige akvarium, hvor man bad personalet om at hjælpe sælen.

Læs mere om sælunger på stranden på Naturstyrelsens hjemmeside

Forladt af mor
Når sælungen ikke længere får mælk, ligger den også ofte alene på stranden. Moderen forlader ungen nogle få uger efter fødslen, og overgangen til det selvstændige liv kan godt være hård.

- Sælunger, der hyler på stranden, gør vist, hvad de fleste ville gøre, hvis man pludselig ikke får maden serveret længere. Det er klart, at det ikke er sjovt at tage afsked med de rigelige mængder af god, fed mælk, de får i den første tid. Men sælungerne skal lære at klare sig selv, og fremover skal de blot skaffe maden selv, forklarer Sandor Hestbæk Markus.

I den første tid efter at de er overladt til sig selv, tilbringer de små sæler meget tid på stranden og lever af krabber og smådyr, de kan fange tæt på kysten.

Sælerne i Danmark er som ofte ikke sky og kan sagtens finde på at svømme ind i lystbådehavne, hvor de kravler op på molerne for at slikke sol.

Fakta: Sæler tages ikke i pleje
I Danmark tages sæler og andre nødstedte havpattedyr ikke i pleje med henblik på genudsætning. Beslutningen er taget af Naturstyrelsen på baggrund af rådgivning fra sæleksperter fra blandt andet Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Baggrunden er, at den danske sælbestand er sund og i fremgang og derfor ikke har behov for forøgelse ved udsætning af plejede dyr.

Dyr, der har været i pleje, kan efterfølgende smitte den vilde bestand med sygdomme, som de har fået i fangenskab. I forbindelse med pleje kan der også ske det, at dyrene får et unaturligt tillidsfuldt forhold til mennesker. Endelig sætter pleje af sælunger den naturlige frasortering ud af spil, så bestanden bliver mindre sund og robust.

Ring til Dyrenes vagtcentral på 1812, hvis sælen er ilde tilredt, har sygdomstegn eller er alvorligt skadet.

Læs Sjællandske Mediers artikel om sælunger på stranden.