Miljøministeren knuser den første farlige bunker

29-07-2013

Badegæster langs danske kyster skal kunne bade trygt, og derfor vil nedslidte bunkere blive fjernet.


I dag tager miljøminister Pia Olsen Dyhr det første spadestik i arbejdet med at fjerne farlige bunkere ved Vestkysten. I Harboøre sætter miljøministeren sig i førerhuset på en gravko og fjerner den første del af en farlig bunker fra vandkanten.


Kulturminde.
Nedslidte bunkere skal fjernes, så badegæster kan bade trygt. Foto: Colourbox.
Flere af bunkerne fra Anden Verdenskrig er så medtagede og nedslidte efter 70 års vind og vejr, at det ikke længere er forsvarligt at lade dem ligge. Betonklodser gemmer sig i vandkanten, og rustne jernstænger stritter ud til fare for strandgæster.
Derfor er Miljøministeriet og Transportministeriet gået sammen med en række kystkommuner om at fjerne farlige bunkere langs den jyske vestkyst.
- Bunkerne vidner om et mørkt kapitel i Danmarks historie, som hverken kan eller skal udslettes. Men vi må tage alvorligt, at flere af bunkerne er blevet farlige for badegæster og turister. Nu sørger vi for at fjerne de farlige bunkere til glæde for alle, der opholder sig i den smukke natur på den jyske vestkyst, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.
- Jeg er meget glad for, at vi nu kan forbedre badesikkerheden for de tusinder af turister og andre gæster, der hvert år besøger den jyske vestkyst. Det er vigtigt, at alle kan føle sig trygge, når de færdes ved vores kyster. Jeg er meget tilfreds med, at staten og kommunerne nu står sammen om et fælles initiativ i forhold til bunkere, siger transportminister Henrik Dam Kristensen.
Der er cirka 600 bunkere langs Vestkysten fra Skagen til grænsen. I omegnen af 120 skal fjernes i løbet af 2013.

En sikker turistattraktion
Miljøministeriet, Transportministeriet og en række kystkommuner er gået sammen om projektet til i alt 12 mio. kroner. Kystdirektoratet betaler 5,7 mio. kroner, og Naturstyrelsen bidrager med op til 4 mio. kroner. De berørte kommuner forventes at bidrage med 20.000 kroner for hver bunker, der er placeret i kommunen.
- Vi har et unikt naturlandskab ved Vesterhavet, som turister kommer fra hele verden for at opleve. Turisterne tilfører Danmarks yderområder en masse liv og gode vækstmuligheder, så Vestkysten skal levere en god og sikker turistattraktion, siger Pia Olsen Dyhr.
I første omgang drejer det sig om bunkere i kommunerne Thisted, Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Lemvig. Kystdirektoratet leder projektet og har stået for at vurdere og udpege, hvilke bunkere der bør fjernes. De farligste fjernes først.
Yderligere oplysninger:
Skovfoged Jens Henrik Jakobsen, Naturstyrelsen, tlf.: 7254 3663 eller 2031 1180, e-mail: