Kom tæt på havørne

06-06-2013

Fra det nye fugleskjul ved Tissø er der udsigt til et af Danmarks vigtigste områder for vandfugle.

Nu kan man komme helt ind på livet af de mange forskellige fugle ved Tissø sydøst for Kalundborg – uden at få våde sokker. Alle er velkomne, når Naturstyrelsen og Fugledegård indvier Tissøs første og eneste fugleskjul 8. juni.


Denne vej. En nybygget gangbro fører ud til fugleskjulet. Foto: Jakob Nyborg.

Selvom der er brugt 20 tons egetræ, er det nye fugleskjul ved Tissø godt gemt i rørskoven. Herfra kan man iagttage gæs, klyder og endda havørne, der boltrer sig i Danmarks fjerdestørste sø.

Fugleskjulet er bygget i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Formidlingscenter Fugledegård og Danmark Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Kalundborg Kommune.

- Tissø er en af landets bedste fuglelokaliteter, og jeg er meget glad for, at vi nu kan invitere besøgende ud i første parket. På en god dag kan man ligefrem være så heldig at se fiskeørne og havørne jage fisk i søen, siger skovrider Jens Peter Simonsen fra Naturstyrelsen i Vestsjælland.

Tissø er omgivet af mange private og fredede arealer, og ud over Fugledegård er der kun ganske få, steder, hvor man kan komme helt ned til søen.

Færre forstyrrelser
Naturstyrelsen har arbejdet meget på at få fugleskjulet til at gå i ét med omgivelserne. Ud over at være bygget af træ, har man brugt tonede, refleksfri ruder, og der er lagt græstørv på taget.

- Det er en stor fordel, at vi nu kan lede besøgende hen til et førsteklasses fugleskjul. Før i tiden bevægede publikum sig mere tilfældigt rundt på udkig efter fugle, og så er risikoen for at forstyrre meget større, vurderer Jens Peter Simonsen

Man kommer til fugleskjulet ved at gå fra Formidlingscenter Fugledegård og ned over engen mod Tissø. Her støder man på en 100 meter lang, handicapvenlig bro. Broen fører gennem det tætbevokset krat ved søens bred, hvorefter den deler sig i to. Turen til højre fører til fugleskjulet.

Går man til venstre kommer man til en krible-krable-platform, der flyder på vandet. Her kan skolebørn og andre besøgende komme tæt på vandet og undersøge livet i søen.

En dag fyldt med aktiviteter
Naturpark Åmosen har i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, DOF Vestsjælland og Tissø Naturklub lagt på bålet til en række naturaktiviteter på åbningsdagen. Både snitteaktivteter, observation af fugle og bålmad, skal sætte fokus på de gode oplevelser, naturen byder på.

Samme dag åbner den nye udstilling "Kongsgård og Kultsted - vikingerne ved Tissø". Gennem lys, lyd og tekst fortælles historien om vikingetidens kongesædet, der gennem 500 år var et magtcentrum, hvor de nordiske guder blev dyrket, og handel og håndværk blomstrede.
Læs mere på hjemmesiden www.naturparkaamosen.dk eller via Facebook "Naturpark Åmosen".

Entré til udstillingen: 40 kr. for personer over 18 år.
Åbningstid d.8. og 9. juni: 11-16. Hverdage normalt mellem kl.9-15.30.
Naturpark Åmosen - Formidlingscenter Fugledegård - Bakkendrupvej 28, 4480 St.Fuglede