Millioner er klar til naturen i skovene

17-06-2013

Ny tilskudsordning til skovdrift i Natura 2000-områder og tre tidligere ordninger er på plads.

Ny tilskudsordning til mere naturvenlig skovdrift i Natura 2000-områder og tre tidligere ordninger er på plads.


Bæredygtighed. Der er nu tilskud at søge til at beskytte skovens biodiversitet og fremme bæredygtig skovdrift. Foto: Colourbox.

Der er godt nyt til landets skovejere, som ønsker at beskytte naturen og drive skov efter bæredygtige principper.

Skovplanerne for Natura 2000-områderne kom på plads sidste år, og der er nu en ny tilskudsordning, der følger op på planerne. Der er afsat 42 millioner kroner i år til denne indsats.

Desuden er der genåbnet for tre tidligere ordninger, hvor der er i alt 10 millioner kroner til grønne driftsplaner, mere urørt skov, flere hjemmehørende træarter og indsatser for særligt udsatte dyr og planter.

- Skovejerne har før været glade for de kendte ordninger, og jeg er derfor sikker på, der igen vil blive rift om disse puljer. Og så håber jeg, at der bliver taget godt i mod den nye tilskudsordning rettet mod Natura 2000-områderne, siger kontorchef Gertrud Knudsen, Naturstyrelsen.

På den lange bane skulle disse tilskudsordninger gerne beskytte skovens naturværdier, sikre en mere bæredygtig skovdrift, give flere skove med bøg og birk frem for nåletræer, og håbet er også, at skovgræsning med kreaturer vil blive genoptaget.

Fordele ved grøn driftsplan
Har man først lavet en grøn driftsplan for skovdriften, vil det give mulighed for forhøjede tilskud i nogle af de andre tilskudsordninger.

- Det handler om at give et incitament til at lægge om til bæredygtig skovdrift. Derfor er der også en belønning, hvis man først laver en grundig planlægning og herefter ønsker at søge flere tilskud, siger Gertrud Knudsen.

De fire tilskudsordninger er:

• Tilskud til skovejere i Natura 2000-områder
• Tilskud til grøn driftsplan
• Tilskud til særlig drift
• Tilskud til foryngelse

Du kan læse mere om dem her