Danske strande og søer er klar til badesæsonen

21-05-2013

EU's badevandsrapport samler resultater om badevandskvalitet fra alle EU-landene. Igen i år er der fremgang for Danmark.

Dagstemperaturen er blevet tocifret i hele Danmark, og nu viser EU’s årlige badevandsrapport, at danske badestrande og badesøer igen i år får fine bedømmelser.
Sommertid. Badevandet i Danmark bliver stadigt bedre, så man kan trygt tage familien med på strandtur. Foto: Colourbox.

Det er særligt gode mikrobiologiske forhold og indholdet – eller rettere fraværet - af eksempelvis coli-bakterier, der udløser gode karakterer fra EU.

-Badevandet ved vores søer og strander fortsætter med at blive bedre for tredje år i træk. Det skal vi huske at fortælle, når vi vil udleje sommerhuse og ferieboliger. Vi har en smuk natur, skønne skove, og nu altså også EU’s ord for, at vores strande og badesøer i den grad er parate til at byde badegæster fra ind- og udland velkommen, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Badevandskvaliteten i EU-landene bliver hvert år registreret af EU på baggrund af tal fra den foregående badesæson, hvorefter det Europæiske Miljøagentur udsender en samlet rapport. I Danmark er det Naturstyrelsen, der afrapporterer til EU på baggrund af indberetninger fra landets kommuner.

Klimasikring er fortsat vigtigt
En af grundene til den fine badevandskvalitet i år er, at Danmark ikke var ramt af særligt hårde regnskyl i badesæsonen 2012, som rapportens tal baserer sig på. Når mindre overløbsvand ender med at løbe ud ved kysterne, så bliver badevandskvaliteten bedre.

-Vi skal ikke hvile på laurbærerne, bare fordi vi slap nådigt igennem sidste sommer uden monsterregn, for det kan ske igen. Derfor er det også uhyre vigtigt, at kommunerne og vandselskaberne fortsætter med at investere i klimasikringstiltag. Med nye regnvandsbassiner og smartere og mere moderne kloakker, kan vi bedre håndtere store regnmængder og forhindre, at vores badevand bliver forurenet, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

I år er der i alt 973 badestrande i undersøgelsen, hvoraf de 690 får den højst mulige karakter. Det svarer til 70,9 procent af strandene. Sidste år opnåede 64,9 procent af badestrandene  topkarakter. Tilsvarende fik 104 af de i alt 117 badesøer i år topkarakter - 88,9 procent mod 83,1 procent året før.

Der er siden 2011 nedlagt i alt 39 strande – fra 1012 strande til 973 strande i år. Det skyldes, at strandene ikke længere bruges hyppigt af badegæster, og derfor behøver kommunerne ikke registrere badevandskvaliteten.

EU’s officielle badesæson løber fra 1. juni til 1. september, men kan forlænges frem til 15. september.

Læs EU's badevandsrapport her

Yderligere oplysninger:
Pressemedarbejder Tine Lund-Bretlau, Miljøministeriet, tlf.: 9136 5852, email:
Kontorchef Kåre Svarre Jakobsen, Naturstyrelsen, tlf.: 4085 3511 , e-mail: