’Haver til Maver’ er månedens idé

06-05-2013

Skolebørn skal passe køkkenhave i nyt projekt. Naturstyrelsen støtter med 50.000 kr.

Månedens idé i Naturstyrelsens Idéstorm er valgt. Skolebørn skal passe køkkenhave og lave mad i nyt projekt. Naturstyrelsen støtter med 50.000 kr.

Foto: Colourbox
Fra jord til bord. Skolebørn i Gentofte skal ud og dyrke og høste grøntsager i et projekt, som netop har vundet måneden idé. Foto: Colourbox

Grønsager gror i jord – ikke i supermarkeder.

Det er hovedbudskabet i et nyt projekt, som netop er blevet kåret som månedens idéi Naturstyrelsens Idéstorm. Naturstyrelsen støtter projektet med 50.000 kroner.

Besøg Idéstorm

’Haver til Maver’ vil genoprette den gamle køkkenhave i Bernstoffsparken i Gentofte som en børnekøkkenhave, hvor skolebørn kan få motion og viden om natur, træer, biodiversitet, frø, fotosynteser, kompost, biodynamik, økologi, lilla gulerødder og meget mere.

- Vi har kåret projektet til månedens idé, fordi det bidrager til, at skolebørn får ny viden om natur og sundhed på en alternativ måde. Man kan ikke se, hvordan en gulerod gror i et klasselokale. Man må ud og putte frø i jorden og se, hvordan de udvikler sig. Det vil denne måneds idé være med til at understøtte, siger Lars Bendix Poulsen, Naturstyrelsen.

Rutinerede kræfter
Initiativtagerne til børnekøkkenhaven i Bernstoffsparken er folk, der allerede har jord under neglene. Signe Wenneberg er forfatter til en lang række bøger om haven, og Søren Ejlersen er kok og stifter af frugt- og grøntvirksomheden Aarstiderne.

- Vi er rigtig beæret over at været blevet valgt til månedens idé.  Og de 50.000 kroner hjælper med en del af de elementer, der skal til for at komme i gang, siger Søren Ejlersen.

Haver til Maver har kørt med succes andre steder, og planen er, at Signe Wenneberg og Søren Ejlersen skal hjælpe med at starte projektet op og etablere kontakter, hvorefter projektet er mere eller mindre selvkørende.

- Det er typisk børn i 3.- 4. klasser, der får et stykke jord, som de passer og plejer i skoletiden og laver mad ud af resultaterne. De kan være råvarer til en kartoffelporresuppe eller alt til deres egen pizza. Når de så kommer hjem, opfordrer vi forældrene til at gentage retterne derhjemme, så barnet pludselig er den kloge i køkkenet, siger Søren Ejlersen.

Vinderne af månedens idé er i færd med at aftale med slotsforvalteren i Bernstoffsparken, hvor køkkenhaven skal etableres og lave aftaler med kommunen om samarbejde med folkeskoler.

De første afgrøder vil formentlig kunne høstes næste forår.