Københavnere er danmarksmestre i klimasikring

23-05-2013

En ny undersøgelse viser, at der er store regionale forskelle på, hvordan danskerne klimasikrer.

Boligejere i hovedstadsområdet sikrer sig mest mod skybrudsskader. Midtjyder halter længst efter. Det viser en undersøgelse, som Naturstyrelsen har fået lavet.


Højvande. Klimasikringstiltag kan holde vandet fra døren hos husejere. Foto: Colourbox.

Risikoen for vandskader i danskernes boliger bliver højere i takt med, at store skybrud i fremtiden bliver hyppigere og voldsommere.

Ifølge en analyse foretaget af analysebureauet Analyse Danmark for Naturstyrelsen er det især danskere i hovedstadsregionen, der ser konsekvensen af klimaforandringerne i øjnene og klimasikrer deres bolig. De laver i højere grad tiltag, der gør boligen mere modstandsdygtig, når himlen åbner sig i et voldsomt skybrud.

- Set i lyset af det enorme skybrud i juli 2011, hvor der skete omfattende skader på mange hjem, og hvor kældre, boliger og virksomheder i hovedstadsområdet blev oversvømmet, er det ikke mærkeligt, at københavnerne er mere påpasselige og opmærksomme på at forebygge nye skader, siger kontorchef Kåre Svarre Jakobsen fra Naturstyrelsens afdeling for klimatilpasning og uddyber:

- Vandskader efter et skybrud er ikke kun hårdt for pengepungen, det er også enormt frustrerende at få ødelagt personlige ejendele. Oven i det kommer ofte et opslidende forløb med oprydning og renoveringsarbejde, hvor ens liv må pakkes i kasser. Det er der med garanti ingen mennesker, der ønsker at opleve to gange.

I analysen svarer 56,8 procent af borgerne i Region Hovedstaden, at de er parate til at investere i klimasikring, mens tallet for borgere i Region Nordjylland og Region Syddanmark er henholdsvis 47,8 og 47,2 procent. Region Sjælland ligger på 53,2 procent og Region Midtjylland ligger i bunden med 41,9 procent.

Læs mere om, hvordan du tjekker klimasikkerheden i dit hus

Skybrud kan ramme alle
Skybruddet i København 2. juli 2011 blev den dyreste naturkatastrofe i Europa det år, og alene i forsikringsskader løb det op i cirka seks milliarder kroner. Oprydningsarbejdet stod på i månedsvis, og de sidste følgeskader er ikke set endnu.

- Det er jo egentligt ærgerligt, at der skal en vandskade til, før man får øjnene op for klimasikring. Det største skybrud, vi indtil videre har set, ramte og hærgede København. Det kunne ligeså godt have ramt enhver anden by i Danmark, for lynet slår som bekendt sjældent ned to gange det samme sted, siger Kåre Svarre Jakobsen og opfordrer dermed til at komme i gang med at klimasikre boligen.

Der er ingen dele af landet, der har højere risiko for at blive ramt af et skybrud end andre. Der kan dog være lavtliggende områder og byer, der vil være mere følsomme for et stort regnskyl.

Læs mere om, hvordan du kan bestille et gratis klimatjek af din bolig