Vinderidé: Naturen skal hjælpe psykisk syge

24-05-2013

Psykisk syge skal bruge naturen til at få højere livskvalitet. Naturstyrelsen støtter projektet med 50.000 kroner.

Månedens idé i Naturstyrelsens Idéstorm er udpeget. Psykisk syge fra et bosted i Sæby skal bruge naturen til at få det bedre.


Vind i håret. Beboerne fra Mariested er taget til toppen af Danmark til Grenen i Skagen. Foto: Peter Møller

Naturen er effektiv medicin for psykisk syge.

Det er baggrunden for pilotprojektet Frisk i Naturen, der skal forbedre livskvaliteten for psykisk syge. Projektet er blevet kåret til månedens idé i Naturstyrelsens Idéstorm, der indsamler ideer fra danskerne til, hvordan man kan gøre friluftslivet endnu bedre. Naturstyrelsen støtter projektet med 50.000 kroner.

De psykisk syge beboere på bostedet Mariested i Sæby skal bruge naturen til at få bedre livskvalitet og få noget at stå op til. Projektet skal også indsamle erfaringer og ny viden om, hvordan naturoplevelser kan hjælpe psykisk syge til et bedre liv.

- Vi har udvalgt projektet som månedens idé, fordi det er et projekt, der har potentiale til at udvikle helt nye erfaringer, der kan få stor betydning for rigtig mange menneskers liv i fremtiden. Hvis naturen ligefrem kan virke som en slags medicin for en gruppe danskere, er det bare med at komme ud og i gang, siger Lars Bendix Poulsen, Naturstyrelsen.

Pilotprojektet tager udgangspunkt i og er inspireret af mange års nordamerikanske erfaringer med at bruge naturen som behandling inden for psykiatrien.

Mere ro i kaosset
Bostedet Mariested i Sæby satte pilotprojektet i gang i april 2013. Naturpædagog Erik Holm Sørensen indsendte ideen til Naturstyrelsens Idéstorm, og han skal drive projektet de næste tre år. Han tager beboerne med på tur cirka tre gange ugentligt.

- Mange af beboerne har et negativt selvbillede, fordi meget i deres liv er et stort kaos. Jeg kan allerede se, at de ser gladere ud, og at de får mere ro indvendig af at bruge naturen. Det bliver spændende at følge dem i de næste tre år, hvor vi for eksempel vil holde øje med, om deres medicinforbrug og sovemønstre ændrer sig, siger naturpædagogen.

Der er 44 psykisk syge på Mariested, og de mest typiske lidelser blandt beboerne er skizofreni og angst.

De 50.0000 kroner fra Naturstyrelsen vil bostedet Mariested bruge til at lave formidlingsfoldere med information om projektet og dets resultater.

Læs mere om Idéstorm her.