Gentest afslører: Ulv angreb får i Midtjylland

22-03-2013

Der er ikke grund til flere gisninger om, hvad der i februar angreb en stor flok får i Midtjylland. Det var en ulv.

Der er ikke grund til flere gisninger om, hvad der i februar angreb en stor flok får i Midtjylland: Det var en ulv.


Ulvedrab. De undersøgte får viste tydelige tegn på ulveangeb, da de blev opduceret af DTU Veterinærinstituttet. Foto: DTU.

Det var en ulv, som i februar tre gange angreb en stor fåreflok i Midjylland.

Det konkluderer de gentests, som Aarhus Universitet nu har gennemført fra nogle af de midtjyske får, som Naturstyrelsen tog med sig fra gerningsstedet i februar.

- Vi har kunnet finde noget brugbart dna fra spyt i sårene hos de døde får. Når vi sammenholder det med dna fra Thyulven og en tysk ulv og gensekvenser, der ligger i englobal database, får vi et match på en ulv. Så der er ikke tale om en hund eller noget andet. Det er en ulv, og den kommer sandsynligvis fra den tyske bestand, siger seniorforsker og genetiker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Liselotte Wesley Andersen.

Ingen spor til familien
Analysemetoden er ikke detaljeret nok til at bestemme præcist, hvilken familie ulven kommer fra. Det var tilfældet med ulven i Thy, hvor man kunne spore den til et konkret ulvekoppel i Sachsen

Da DTU Veterinærinstituttet obducerede nogle af de dræbte får, pegede alle tegn på, at der var tale om et ulveangreb.

Fårene var dræbt med et meget hårdt bid i ryggen, som havde knust ryghvirvlerne. Havde det været en hund, havde den efter al erfaring bidt flere gange og flere forskellige steder på kroppen blandt andet bagbenene.

Læs mere om ulv