Oplev Møns Klint på hjul

21-03-2013

En ny 267 meter lang plankebelagt sti åbner Møns Klint for dårligt gående og kørestolsbrugere, der for første gang kan komme helt ude på kanten af klinten.

En ny 267 meter lang plankebelagt sti åbner Møns Klint for dårligt gående og kørestolsbrugere, der nu kan komme helt ud og opleve havudsigt og kridtpynter.


Promenade. Den nye træbro snor sig smukt mellem træerne. Foto: Naturstyrelsen

Kørestolsbrugere og andre med bevægelseshandicap kan nu skrive Møns Klint på listen over tilgængelige seværdigheder.

Hidtil har det været svært, for ikke at sige umuligt for dem at færdes i områdets natur, men det bliver nu noget nemmere.

Naturstyrelsen og GeoCenter Møns Klint indvier lørdag 23. marts en såkaldt boardwalk, en hævet sti bygget af planker, der fører direkte til udsigtspunktet Freuchens Pynt, hvor der er bygget en stor udsigtsplatform.
- Nu behøver man ikke længere føle sig begrænset, når man besøger Møns Klint som kørestolsbruger eller dårligt gående. Man kan derimod begive sig ud på en tur langs klintekanten og komme ud og mærke vinden fra havet og se de smukke kridtpynter, som Møns Klint består af, siger skovfoged H. C. Gravesen fra Naturstyrelsen Storstrøm.

Boardwalken er forbundet med parkeringspladsen ved GeoCenter Møns Klint, så alle nemt kan komme ud til boardwalken.

Én samlet familie
En af de store fordele ved boardwalken er, at man som for eksempel kørestolsbruger ikke er udelukket fra den naturoplevelse resten af familien får.
- Hvor man hidtil har været nødt til at dele sig op, kan familier med bevægelseshæmmede nu følges ad og opleve den storslåede klint sammen. Det er en stor forbedring , siger direktør for GeoCenter Møns Klint og initiativtager, Nils Natorp.

En anden initiativtager bag boardwalken er Anders J. Andersen, formand i Vordingborg Handicapråd. Han har testet den nye plankebelagte sti  med sin kørestol.
- Boardwalken slynger sig smukt igennem den fredede natur. Kvaliteten er i verdensklasse og danner model andre steder. Jeg er ovenud tilfreds , siger Anders J. Andersen.

Indvielsesarrangement for alle
Boardwalken indvies samtidig med, at GeoCenter Møns Klint åbner dørene for sæsonen.

Arrangementet begynder klokken 11.00 ved GeoCentrets hovedindgang, og efter den officielle indvielse byder GeoCentret på varm kakao og boller på Café Sommerspirets terrasse til alle, der har deltaget i indvielsen. Arrangementet er åbent for alle.

Foruden den nye boardwalk rummer GeoCenter Møns Klint en interaktiv udstilling om dannelsen af Møns Klint og det danske kridtfundament og tilgængelige publikumsfaciliteter.

De forskellige planer i huset er forbundet med elevatorer. Der er handicaptoilet, og ved hovedindgangen til centret er der fire afmærkede handicapparkeringspladser.

Træer viger for bedre udsigt
Naturstyrelsen har beskåret træerne ud mod klintekanten for at give den bedst mulige udsigt fra boadwalken og den nye udsigtsplatform.

- De nye åbninger i skovbevoksningen giver mulighed for at se den berømte pynt Dronningestolen og til øerne Rügen og Hiddensee mod sydøst, når vejret er klart, fortæller den tredje initiativtager til boardwalken skovfoged H.C. Gravesen fra Naturstyrelsen.

Boardwalken er blevet en realitet takket være et samarbejde mellem GeoCenter Møns Klint, Naturstyrelsen og Vordingborg Handicapråd samt financiering på i alt 1,3 millioner kroner fra Ludvig og Sara Elsass Fond, Jascha Fonden, Bevica Fonden, Vanførefonden, Naturstyrelsen og GeoCenter Møns Klint.

Fakta om Møns Klint:
Møns Klint strækker sig over syv kilometer kyst og er 128 meter på det højeste punkt i et meget kuperet terræn.

For 70 millioner år siden i den periode man kalder Kridttiden, var Danmark dækket af et tropisk hav, hvor der levede et mylder af fortidsdyr. Et af de største dyr var den 15 meter lange rovøgle mosasauren.

I havet levede også nogle bittesmå alger med et udvendigt skelet bestående af små kalkplader. Når algerne døde, sank deres skeletter til bunds, og i en langsommelig proces over millioner af år blev skallerne til det kridt, som hele Danmark hviler på.

På Møns Klint kan man se ind i kridtfundamentet, fordi gletsjere under istiden skubbede og foldede den gamle havbund op til den klint, vi har i dag.