Find dit julepynt i naturen

18-11-2013

Hvis man har lyst til at lave sine egne juledekorationer, er der god grund til at tage en tur i skoven.

Stemning. I skoven kan man både finde fred og ro og ting at tage med hjem. Foto: Naturstyrelsen.

Skovene bugner af farverige bær, kogler og blødt mos, man frit kan tage med hjem. Men pas på med at klippe gran fra træer, der er væltet i stormen, for det kan være farligt.

I statsskovene kan man slippe kreativiteten fri og samle løs af bær, kogler, krogede grene, og hvad man ellers kan bruge til at skabe hygge i hjemmet. Og det er ganske gratis.
- Lige nu er skoven fyldt med farvestrålende ting, man kan bruge til julepynt. Jagten på blade, bær, mos og kogler er en hyggelig aktivitet, og så får man samtidig masser af frisk luft og motion, siger naturvejleder Anne Johannisson fra Naturstyrelsen i Nordsjælland.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for færdsel i de private skove.

Læs mere om jul i naturen på Naturstyrelsens hjemmeside

Storm blæser julegran ned
Stormen mandag 28. oktober væltede rigtig mange grantræer, der nu ligger på skovbunden.
Naturstyrelsen opfordrer til, at man er meget forsigtig med at tage gran fra stormfældede træer, der kan ligge i spænd. Og det kan være forbundet med fare.
- Det kan være fristende at klippe julegran på de træer, stormen har væltet. Men man skal tænke sig meget godt om og kun gøre det, hvis det væltede træ ligger for sig selv. Flere træer, der ligger oven på hinanden, kan tit være i spænd. Og der kan blive udløst meget store kræfter, hvis man rører ved dem, og det kan være livsfarligt, siger naturvejleder Anne Johannisson.
Husk, at det er ikke tilladt at klippe i levende træer.

Naturvejledning med nissehuse
I november og december måned arrangerer Naturstyrelsen juleskovture forskellige steder i landet, hvor naturvejledere viser vej til de gode steder at samle ind og giver idéer til, hvordan man kan sætte juledekorationerne sammen.
Turene slutter ofte med bål og æbleskiver, mens man arbejder med juledekorationerne.

På Ud i Naturen kan du læse mere om turene og se, hvor og hvornår de foregår.

Besøg Ud i Naturen