Gå på opdagelse i myrernes verden

15-10-2013

I efterårsferien er der gode muligheder for at opleve de røde skovmyrer på nærmeste hold.

I en biograaktuel børnefilm får en dreng superhelte-kræfter efter nærkontakt med en myre. Og i naturen er der også god grund til at holde øje med de meget stærke myrer.


Myreperspektiv. Få en forsmag på det myreliv, du kan opleve lige nu i skoven. Video: Naturstyrelsen.

Kig i kanten af skoven
Vil man finde de røde skovmyrer, skal man gå ud i de skove, hvor der vokser grantræer. Her vil man ofte kunne se myretuer fra skovvejene. Myrerne kan godt lide varme, og derfor bygger de ofte tuerne i kanten af skoven - gerne ud til en vej - så solen kan trænge ned i nærheden af boet.
- Myreboet er et fantastisk bygværk, som myrerne hele tiden vedligeholder og bygger på. Heldigvis kan man sagtens studere myrenes liv på ydersiden af tuen, så man ikke behøver at rode i myretuen for at få et indblik i myrernes helt særlige evner og avancerede måde at leve sammen på, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen i Hovedstaden.
Det tager flere år for myrerne at bygge en stor myretue, der kan ende med at blive op til en meter høj og flere meter i omkreds.
Vidste du at:
- I de kolde vintermåneder kryber myrerne ind i midten af boet og samler sig i en klump for at holde varmen.
- Om sommeren flyver hanmyrer og hunmyrer op i luften og parrer sig. Bagefter dør hannerne, mens hunnerne lander på jorden og bider vingerne af sig selv, før de kravler ind i myreturen og lægger æg.

Du kan læse mere om myrerne i artsleksikonet.