Hjorte frygter ikke vintertid

23-10-2013

Højsæsonen for påkørsler er meget længere end tidligere antaget.

Det er en myte, at flere hjorte bliver kørt ned, når vi går til og fra sommertid.


Kollisionskurs. Rådyr er den hjort, der oftest bliver ramt af biler. Foto: Colourbox

Bilister skal være på vagt over for hjorte på vejen - året rundt. Ikke kun, når vi går til og fra sommertid. Der er ingen sammenhæng mellem skift til vintertid og påkørsler af hjorte.

Det viser en ny undersøgelse om påkørsler af større dyr, som Naturstyrelsen har fået udarbejdet af DCE, Aarhus Universitet. Det drejer sig primært om hjorte.

Ifølge undersøgelsen påkøres de fleste hjorte mellem kl. 5 og 8 og mellem kl. 17 og 23 året rundt – og der er ingen særlig stigning ved overgangen til og fra sommertid. For eksempel påkøres flere rådyr i april og maj end i marts, når sommertiden begynder. I forhold til krondyr sker de fleste påkørsler i oktober, men før skiftet til vintertid.

Også Naturstyrelsen har tidligere advaret om, at der er særlig fare på færde ved overgangen til vintertid, fordi dyrene har svært ved at vænne sig til den ændrede aktivitet på vejene. Men det er altså en myte.

- Det enkle råd er derfor, at man skal holde øje med vildtet, hele året - morgen og aften, siger biolog Helene Nyegaard Hvid, Naturstyrelsen.

Flest rådyr rammes
I 2012 blev der registreret 4.300 påkørsler af rådyr, krondyr, dådyr og sikahjorte langs danske veje.
Ved overgangen mellem dag og nat bevæger de sig mest rundt, netop som der er mest trafik på vejene. Der er sket en fordobling af påkørsler i de seneste ti år, hvilket kan forklares med, at der er kommet langt flere hjorte i skovene.

- Det er altid en ekstrem ubehagelig situation, når der pludselig står et stort dyr på vejen. Hvis det sker, er det vigtigste at holde hovedet koldt og ikke forsøge at dreje uden om, for så kan man bringe sin egen eller andres sikkerhed i fare. Så er det trods alt bedre at ramme dyret og slippe med en bule i bilen, siger vildtkonsulent Sven Norup, Naturstyrelsen.

Undersøgelsen bygger på oplysninger indsamlet blandt andet af schweisshundeførere, der ofte tilkaldes for at finde trafikdræbte eller skadede dyr.

Sådan gør du, hvis uheldet er ude

Gode råd til at undgå påkørsler