Spis naturen i efterårsferien

09-10-2013

Lige nu bugner naturen af frugter, nødder og svampe på statens arealer er det tilladt for enhver at fylde kurven i efterårsferien

Efterårsferien er et godt tidspunkt at tage ud i naturen og se bladene stå i flammer, men man kan mere end blot at nyde synet. For der er masser af godbidder tilbage i naturen, inden vinteren kommer: Bær, svampe, æbler og nødder, og i statens skove og naturarealer kan man bare kaste sig over det.

Æbler på Fodsporet. Foto: Sara Lindholt

Lige nu er æbler og blommer modne. Frugttræerne finder du blandt andet langs Fodsporet, den 48 km lange natursti mellem Næstved, Slagelse og Skælskør. Strækningen er en tidligere jernbanestrækning, og togpassagerer har igennem tiderne smidt mangt et æbleskrog eller blommesten ud af vinduet. I dag står der store træer og alle har mulighed for at nyde godt af naturens overskud. Ved Dalmose på Fodsporet kan du netop nu finde store mængder havtorn, de aromatiske gule bær har ikke uden grund vundet stort indpas i det nye nordiske køkken. Man kan på Fodsporets gamle baneskråninger også være heldig at finde årets sidste brombær eller efterårets første slåen.

Det er ikke kun på Sjælland at naturen bugner med frugt og nødder. På Sydhavsøerne kan du blandt andet gå på opdagelse efter rønnebær, æbler og slåen i skovene langs den nye ringsti omkring Nakskov.

På statens arealer er der fri adgang til at samle så længe det er til eget privat forbrug, det vil sige hvad der kan være i en kurv eller bærepose. Ønsker man at indsamle til erhvervsformål eller videresalg, skal man have en tilladelse fra Naturstyrelsen.

I private skove er der også mulighed for at samle frugter, bær og svampe, men det skal ske fra vejen eller sti. Man må fx ikke gå på svampejagt inde i bevoksningerne.

www.naturstyrelsen.dk kan man finde beskrivelser af en lang række af de fødevarer, der er lige til at hente i naturen lige nu. Der er også omtale af de mange aktiviteter, som Naturstyrelsen arrangerer i løbet af skolernes efterårsferie.

På Falster er der i efterårsferien mulighed for at tage til en dejlig familiehyggedag i Lupinparken ved Bøtø sammen med Naturstyrelsen og Lupinparkens Frivillige. Det er fredag den 18. oktober kl. 13.00-16.00 Her er der mulighed for at flyve med drager, snitte en roelygte, deltage i krolf-turnering og løbe en tur på det nye sundhedsspor. Der er som altid bålpandekager ved grillpladsen for både store og små. Det er gratis at deltage og kræver ikke tilmelding.

Klinteskoven på Møn er altid et besøg værd. Her er mulighed for mange aktiviteter: Mountainbike, ridning, vandreture, o-løb på fast bane osv. Hver eneste dag i efterårsferien er der et væld af aktiviteter og guidede ture fra GeoCenteret læs mere på www.moensklint.dk

Ved Gedser Fuglestation står dygtige formidlere klar den 13. oktober kl. 8.00, hvor der er trækfugletur til Gedser Sydspids og efterfølgende ringmærkning ved fuglestationen. Arrangementet tager 3-4 timer og koster 30 kr. pr. deltager over 15 år.

Arrangementer og naturfaciliteter i hele landet kan også findes på www.udinaturen.dk

Naturstyrelsen har udgivet en folder, der klart fortæller, hvor man må færdes i naturen.

Yderligere oplysninger:

Vedrørende Fodsporet og Møn: Skovfoged Anders Walther Hansen, Tlf. 72 54 32 28, e-mail:

Vedrørende Lupinparken: Naturvejleder Elly Andersen, Tlf. 72 54 32 40, e-mail: