Miljøministeren kalder til kamp mod biopirateri

03-09-2013

Virksomheder og politikere fra rige og fattige lande skal udvikle klarere regler for en retfærdig udnyttelse af fattige landes natur.

Ida Auken samler virksomheder og politikere fra rige og fattige lande for at opnå klare regler for en retfærdig udnyttelse af fattige landes natur.

Foto: Colourbox
Mikroskopisk.
Planter nærstuderes, når blandt andre fødevare- og lægemiddelindustrien skal finde dele, der kan bruges til udvilkingen af enzymer. Foto: Colourbox.
Tropernes regnskove og andre naturområder under fremmede himmelstrøg har svampe, bakterier og planter, der kan være vigtige i udviklingen af nye fødevarer, lægemidler eller kosmetik.

Men det kan ende som biopirateri, hvis ikke der er klare regler for, hvordan man udnytter ressourcerne.

Derfor indbyder miljøminister Ida Auken torsdag den 4. september til en international konference i København, hvor europæiske virksomheder og ledere fra flere afrikanske lande deltager.

Målet er at finde en løsning på, hvordan man kan hente ressourcer fra fremmed natur uden at udnytte fattige lande.

- Vi skal gøre det nemt for virksomheder at hente gener og mikroorganismer i fattige lande, fordi nye biotekprodukter kan bidrage til grøn omstilling og give vækst og arbejdspladser. Men vi skal sikre, at en rimelig del af overskuddet bliver sendt tilbage til udviklingslandene, siger miljøminister Ida Auken.
Inden for medicin og enzymer er der mange eksempler på produkter, der har deres oprindelse i regnskoven. Ofte er det nok for virksomheden at hente et enkelt gen, som så kan sættes ind i en bakterie og opformeres, så de kan producere for eksempel enzymer.
Overskudsdeling gavner naturen
På konferencen skal det blandt andet diskuteres, hvordan myndighederne i fattige lande sikrer, at virksomhedernes betaling bliver ført tilbage til naturbeskyttelse og lokalbefolkningen i fattige lande.
- Det handler om, at der skal være penge i at lade naturen stå. Et enzym eller gen fra regnskoven er en mulighed for at skabe vækst i et land, der måske ellers var tvunget til at brænde skoven af, siger Ida Auken.
80 procent af verdens forskellige planter, dyr, svampe og bakterier findes i naturen i fattige lande.
Resultatet af konferencen vil indgå i arbejdet med fælles EU-regler mod biopirateri og i udformningen af nye retningslinjer i FN-regi.

Danmark vedtog sidste år, som et af de første lande, overordnede og principielle regler på området. Men der er fortsat mange detaljer, der skal afklares.
Pressen er velkommen til at tilmelde sig konferencen.