Naturstyrelsen sparer på energien

27-09-2013

De gamle skovridergårde er blevet langt mere klimavenlige efter en grundig isolering.

Hundredvis af isoleringsbats, tykke termovinduer og nye varmepumper sænker energiforbruget i skovridergårdene med 25 procent.


Bjergvarme.
På Bornholm udnytter Naturstyrelsen varmen fra grundfjeldet . Foto: Schneider Electric.

Selvom vinteren kommer med sne og frost, kan Naturstyrelsens medarbejdere godt lade uldsokker og andet værn mod kulde og træk blive hjemme.

Energivirksomheden Schneider Electric har isoleret og energiforbedret 40 af Naturstyrelsens bygninger - blandt andet flere naturskoler og mange af skovridergårdene.
Resultatet er – udover et bedre arbejdsmiljø med mere stabil og behagelig varme - at energiforbruget til lys, computere, varmt vand og opvarmning er bragt ned med en fjerdedel.
Olieforbruget går 80 procent tilbage, mens andelen af vedvarende energi øges fra 30 procent til 69 procent. Samtidig skånes miljøet hvert år for 226 tons af drivhusgassen CO2.
Læs også nyheden: Bjergvarme luner på Bornholm
Farvel til ineffektive oliefyr
Det var især dårlig isolering, utætte vinduer, gamle elradiatorer og et stort antal utidssvarende vandpumper og energislugende oliefyr, der stod for det unødvendigt store energiforbrug, der tidligere prægede kontorerne.

Energibesparelserne har kostet i alt 14 millioner kroner, der bidrager til, at Miljøministeriet nu opfylder målsætningen om, at energiforbruget til el og varme er bragt ned med over ti procent i forhold til 2006.
Den årlige besparelse er cirka 630.000 kroner.