De danske ulve er rigtige ulve

01-04-2014

Danske ulve-prøver, som DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi laver, er baseret på et tysk anerkendt register.

Ulv
Ægte ulv. Ulvene i Jylland er efter seniorforskers mening uden tvivl rigtige ulve. Foto: Colourbox.

Når Naturstyrelsen sender prøver af spyt fra ulve efterladt i bidmærker på dræbte får eller ekskrementer fra formodede ulve til undersøgelse hos DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, så bliver analyserne sammenlignet med DNA-materiale i en offentlig tilgængelig database, når det drejer sig om selve artsbestemmelsen - og den tyske database, når prøven bestemmes til individ.

Den tyske database ligger inde med det mest omfangsrige materiale til individbestemmelse af ulve i Europa, og hos DCE vil seniorforsker Liselotte Wesley Andersen gerne afvise, at deres analyser bygger på svenske gendatabaser.

-Jeg har godt hørt, at der skulle have været noget fremme i medierne om, at de undersøgelser, vi laver, skulle bygge på svensk ulve-DNA, men det kan jeg afvise. Vi har et tæt samarbejde med tyske forskere, og alle vores undersøgelser bygger på det tyske DNA-register, siger Liselotte Wesley Andersen og fortsætter:

Vi har fået lavet en meget omstændelig genetisk analyse på den første ulv, der blev fundet død i Thy. Den analyse kunne netop bestemme, om ulven i Thy var en rigtig ulv, en hund eller en hybrid mellem en hund og ulv. Prøven viste klart, at det ikke var en hybrid. Så jeg kan sige, at Thy-ulven med sikkerhed var en rigtig ulv, siger Liselotte Wesley Andersen, DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. 

Liselotte Wesley Andersen oplyser desuden, at prøver af de tyske ulve gennem de sidste 15-20 år klart har vist, at der er tale om ægte ulve i Tyskland, og hun stoler derfor på det tyske register.

Dermed er der ingen grund til at formode, at de ulve, der er indsamlet DNA-spor efter i Jylland, skulle være hybrider mellem ulv og hund.  

Thyulvens halvbror

De tre ulve, som man på et senere tidspunkt har fået kendskab til i Jylland, blev ligeledes identificeret ved sammenligning med det tyske DNA-register.

Prøverne viste, at den ene af ulvene er en halvbror til Thy-ulven, der stammede fra Milkeler-koblet i Lausitz-regionen i den tyske delstat Sachsen tæt ved grænsen til Polen, mens de to andre ulve kunne spores direkte tilbage til Lubsko-koblet i Polen.

Den tyske og polske bestand er i realiteten den samme – for ulven kender ikke til grænser.

Det var 199 år siden, at der sidst med sikkerhed var konstateret ulv i Danmark, da Thy-ulven dukkede op i Nationalpark Thy i efteråret 2012.

Læs mere om ulv