Prøver afslører spor af både ulv og hund i Jylland

23-04-2014

DNA-prøver, som er blevet analyseret for Naturstyrelsen, viser, at både hunde og ulve har været på spil i det jyske.

Colourbox ulv
Analyse. Nye prøver viser, at der med sikkerhed var ulv i Midtjylland i efteråret 2013. Foto: Colourbox.

I løbet af andet halvår af 2013 har Naturstyrelsen indsendt seks spytprøver indsamlet rundt om bidmærker på døde dyr og fire ekskrementprøver til DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, som har undersøgt prøverne for at dokumentere, om der var tale om angreb fra hunde eller ulve.

Naturstyrelsen har nu fået svar på prøverne, som er indsamlet på så forskellige dyr som kat, kalv, ged og rådyr.

-Det mest interessante ved prøverne er, at vi nu har dokumentation for, at ulvene har været i Jylland i efteråret 2013, hvor det ellers lå noget stille med øjenvidne-observationer og fotos fra fotofælder. DNA-prøverne viser, at i hvert fald én ulv har bevæget sig rundt i det midtjyske, siger biolog Hans Erik Svart.

DNA-prøverne viser, at det var en hund, der havde bidt en kat i Karup. Det var også en hund, der havde bidt en kalv i Astrup nord for Skjern. Derimod var det med sikkerhed en ulv, der havde ædt af en ged ved Hald Sø syd for Viborg, et rådyr ved Ålbæk (Salling), en kalv ved Ulfborg sydvest for Holstebro og endnu et rådyr ved Børkop ved Vejle Fjord. 

Læs notatet fra DCE (eksternt link) 

Bensplinter er tegn på ulv

Normalt er det kun indsamlet spyt fra bidmærker på dyr, der undersøges for ulve-DNA, men i sensommeren blev også ekskrementprøver indsendt til analyse.

-Vi havde en formodning om, at der kunne være tale om fund af ulveekskrementer ved Gludsted, Haderup og Addit i bæltet mellem Vejle og Viborg, og det viste sig også at være rigtigt. Der var både spor af pels og en del bensplinter i ekskrementerne, og det er meget typisk for ulveekskrementer. Derfor blev de sendt ind til nærmere analyse, fortæller Hans Erik Svart.

En ekskrementprøve fundet ved Bredsten vest for Vejle viste sig at være fra en helt almindelig hund.

Først om nogle uger har DCE svar på, om der er tale om ulve, der ikke tidligere er observeret i Danmark. Det sker ved nærmere undersøgelser, der også kan afgøre, hvilket køn ulven har.

-Af alle de danske prøver, der er blevet undersøgt til dato, er der endnu aldrig fundet DNA-spor af en hunulv. Men vi ved fra tidligere DNA-analyser, at der med sikkerhed har været fire forskellige hanulve i Jylland – nemlig Thyulven og dens tyske halvbror og to polske ulve, siger Hans Erik Svart.

DNA-spor og individanalyser bliver udført ved sammenligning med det tyske register over ulvebestandene.

De dyreholdere, der er berettiget til kompensation på grund af ulv, vil nu blive underrettet om deres muligheder for at søge om erstatning.

Læs mere om ulv på Miljøstyrelsens ulveside

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.