Kødædende plante invaderer skovsø

12-08-2014

Planten almindelig blærerod er kommet til Hareskoven nord for København.

Idyllisk? Faren lurer under overfladen, hvis man er en myggelarve. Foto: Naturstyrelsen.

En af landets mest besøgte skove, Hareskoven, har fået en ny attraktion i form af den kødædende vandplante almindelig blærerod (Utricularia vulgaris).

- Husmandsmosen ved Gammel Jagtvej er i øjeblikket dækket af hundredvis af små, gule blomster. Trods sit navn er almindelig blærerod en ret sjælden plante, der kun vokser få andre steder på Sjælland, så det er en speciel oplevelse, man kan få sig i Hareskoven netop nu, siger naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen i Østsjælland.

Den kødædende vandplante er for det meste skjult under vandet og er kun til at få øje på, når den i juli og august har fine gule blomster, der dukker frem over vandoverfladen.

Man finder nemt søen med de sjældne blomster ved at gå cirka 200 meter af Gammel Jagtvej fra S-togsstationen i Hareskoven. Se kortet nedenfor.

Storm baner vej for ny natur

Det er kun 15 år siden, at Naturstyrelsen genskabte søen, hvor almindelig blærerod nu vokser i stort antal.

Den oprindelige sø var mange år forinden blevet drænet og tilplantet med grantræer, hvor der kun var sparsomt liv.

- Den kødædende plante stiller store krav til sine omgivelser. Og når den nu vokser her, er det et sikkert tegn på, at det er lykkedes at få genskabt søen til en høj standard og med et godt vandmiljø, siger Stephan Springborg.

Det er ifølge naturvejlederen formentlig ænder eller andre vandfugle, der har spredt blærerodens frø til søen fra en af de andre søer på Sjælland.

Læs mere om almindelig blærerod på hjemmesiden Danmarks Fugle og Natur

Pas på med at komme for nær

Almindelig blærerod får blandt andet næring ved at fange myggelarver og dafnier i vandet. Byttedyrene bliver via et undertryk trukket ind i små beholdere på de undersiden af de grønne blade. Inde i beholderen nedbrydes de små dyr af enzymer i planten.

- Man skal passe faktisk passe lidt på med at komme for tæt på planten. Ikke fordi den bider eller går til angreb på mennesker, men fordi man risikerer at få våde fødder, hvis man ikke husker gummistøvlerne, spøger naturvejleder Stephan Springborg.

Det er ikke tilladt at plukke den ret sjældne plante, og man må derfor nøjes med at nyde synet af planten, der altså lige nu kan ses i fuldt flor i Hareskoven.

find vej til blærerod

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Yderligere oplysninger

Stephan Springborg

Naturvejleder
Naturstyrelsen i Østsjælland