”Golden Gate” rejser sig over Gudenåen

12-12-2014

En gammel, glemt jernbanebro dukkede i foråret overraskende velbevaret op, da Horsens Kommune fjernede en jordfyldt dæmning ved Gudenåen.

Lufttur. Broen hænger højt over Gudenåen, som en slags Golden Gate i miniformat. Foto: Simon Marsbøll

En over hundrede år smuk, gammel jernbanebro bliver på lørdag indviet midt i et af Danmarks smukkeste naturområder ved Gudenåen.

Den ”nye” bro er 50 meter lang, 14 meter høj og har i 85 år ligget skjult i midten af en massiv jorddæmning, der gik på tværs af Gudenådalen.

- Broen er en imponerende konstruktion af stål, der er som taget ud af en gammel westernfilm. Det er utroligt, at det kæmpe bygningsværk har ligget helt skjult og velbevaret i dæmningen i så mange år, siger naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen i Søhøjlandet.

Horsens Kommune begyndte i foråret at fjerne dæmningen cirka 10 kilometer nordvest for Horsens. Målet var at skabe fri passage for ørreder og andre fisk, der gyder i Gudenåen. Og midt i arbejdet dukkede den gamle jernbanebro frem af jorden.

Kommunen kan nu se frem til at have en ny turistattraktion på kortet, da jernbanebroen ligger i forbindelse med naturstien mellem Horsens og Silkeborg. Derudover vil jernbaneentusiaster fra hele Danmark utvivlsomt have interesse for at se nærmere på den ”forsvundne” jernbanebro. 

Ørreder på spring under bro

Broen viste sig at være så velbevaret, at Horsens Kommune og Naturstyrelsen besluttede at sætte den gamle bro i stand og bevare den for eftertiden. Nu vil det dog blive naturvandrere, cyklister og motionsløbere og ikke togtrafik, der får glæde af broen, da broen ikke længere benyttes til togtrafik – og skinnerne er desuden blevet fjernet.

- Lige nu er det højsæson for store ørreder, der vandrer op i Gudenåen for at gyde. Så hvis man kan tåle at se ned fra broen, uden at blive svimmel af højden, så er der gode chancer for at se ørrederne springe, fortæller Jan Kjærgaard.

Broen, som får navnet ”Den Røde Bro”, bliver indviet lørdag 13. december klokken 13.00. Alle er velkomne.

Læs invitationen

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.