Hjælp på vej til stormhærgede skove

03-12-2014

Skovejere kan nu få tilskud til at plante ny og mere robust skov, der hvor stormene Allan og Bodil rasede i 2013.

stormhaergede skove.jpg
Nedlagt. Stormene i 2013 væltede især mange nåletræer. Foto: Naturstyrelsen.

Stormrådet og Naturstyrelsen kommer nu med en håndsrækning til de skovejere, der blev ramt af de kraftige storme Bodil og Allan, der hærgede Danmark i efteråret 2013.

Skovejerne kan få tilskud til at plante en ny skov, der bedre tåler fremtidens storme og klimaforandringer.

Derfor skal der blandt andet plantes flere egetræer, bøgetræer, douglasgran og andre træer med stærke stammer og et kraftigt rodnet, og der skal plantes flere skovbryn med buske og småtræer, der giver læ for vinden inde i skovene. 

- Det billigste for skovejerne er selvfølgelig at plante grantræer, men rene granskove er uhyre skrøbelige og risikerer også at vælte næste gang, det stormer. Med tilskudsordningen hjælper vi derfor skovejerne til at plante en mere robust skov, der kan modstå stormene, siger forstfuldmægtig Anders Larsen fra Naturstyrelsen.

Tilskuddet er i størrelsesordenen 15.000 - 40.000 kroner per hektar. Beløbet dækker de betydelige ekstra omkostninger, der er forbundet med at rydde op blandt de væltede stammer og derefter plante en ny, robust skov i stedet for en traditionel granskov.

Langt størstedelen - formentlig omkring 90 procent - af den skov, der væltede i de kraftige storme var granskov. Heraf var cirka 2.000 hektar privat skov, der er berettiget til tilskud ifølge lov om stormflod og stormfald.

Ansøgningsfristen for at søge tilskud gennem den nye tilskudsordning til private skove er 1. februar 2015.

Læs mere om tilskudsordningen 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.