Kommuner afleverer forslag til ny nationalpark

12-12-2014

Fem nordsjællandske borgmestre har i dag afleveret deres forslag til en ny nationalpark i Nordsjælland til miljøminister Kirsten Brosbøl.

Arresø. Nordsjælland er nu et skridt nærmere en nationalpark. Foto: Naturstyrelsen/Anne Jonannisson.

Siden 2012 har skiftende borgmestre i Halsnæs, Hillerød, Gribskov, Fredensborg og Helsingør kommuner arbejdet på et forslag til en nationalpark i Nordsjælland: Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Og netop nu har de fem borgmestre afleveret deres forslag i til miljøminister Kirsten Brosbøl.

-Jeg glæder mig til at se nærmere på det forslag, jeg har modtaget fra borgmestrene. Der har været holdt mange kaffemøder ude i kommunerne, og nationalparken har været ivrigt diskuteret rundt om køkkenbordene i Nordsjælland. Jeg håber, at forslaget rummer ambitiøse tanker for en ny sammenhængende nationalpark i Nordsjælland med bred opbakning i lokalmiljøet. Det er opskriften på en succesfuld nationalpark, siger Kirsten Brosbøl.

De første tanker om Nationalpark Kongernes Nordsjælland blev luftet i 2004, og siden har skiftende miljøministre, borgmestre, landboforeninger og lodsejere været involveret i arbejdet.

Nu skal forslaget granskes

Kommunernes forslag skal nu gennemlæses for at se, om det lever op til kravene i nationalparkloven og de forventninger, som forligskredsen stillede til kommunerne i begyndelsen af 2013.

-Rigtig mange mennesker har været involveret i dette forslag både fra kommunal side, men også landboforeninger, lodsejerlaug og forskellige foreninger. Nu skal Naturstyrelsen gennemgå forslaget og se, hvordan det er skruet sammen. Det bliver helt sikkert spændende læsning at tage fat på, siger Kirsten Brosbøl.

I Naturstyrelsen vil forslaget blive vurderet ud fra forslagets karakter og indhold, og styrelsen vil tage stilling til, om der eventuelt skal indhentes yderligere oplysninger hos kommunerne.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland kan blive Danmarks femte nationalpark. Der er på nuværende tidspunkt nationalparker i Thy, Vadehavet og Mols Bjerge, mens Nationalpark Skjoldungernes Land er på vej på Sjælland.

Læs mere om Danmarks nationalparker

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.