Danmarks største sø bliver delt i to

19-02-2014

Fuglene får fremover førsteprioritet i den sydlige del af Arresø, mens frilulftlivet især tilgodeses mod nord.

Sjældenhed. Den sky fugl, rørdrum, lever i Arresøs tætte rørskove. Foto: Jens Ole Andersen.

Nye adgangsregler deler fremover Arresø i Nordsjælland i to. I den sydlige ende af søen og i de største rørskove, hvor det rigeste fugleliv findes, får rørdrum, havørne og andre sjældne fugle fremover mere ro. Samtidig åbnes der for mere sejlads og fiskeri, især i den nordlige ende af søen.

De nye adgangsregler fremgår af et forslag til en ny bekendtgørelse, som Naturstyrelsen har sendt i høring. Der er blandt andet brug for nye adgangsregler, fordi Forsvaret ikke længere har Arresø som øvelsesområde, og fordi søen for flere år siden blev udpeget til Natura 2000-område.

- De nye regler er udtryk for en mere målrettet beskyttelse af Arresøs særlige fugleliv, end vi har i dag. Samtidig giver vi på en meget kontrolleret måde flere danskere mulighed for at få glæde af søen, siger skovfoged Jens Ole Andersen, Naturstyrelsen i Nordsjælland.

Fredszoner i rørskoven

Som noget nyt bliver der lavet beskyttelseszoner langs de største rørskove i søen, hvor mange fugle yngler og søger skjul. Al færdsel indenfor 50 meter af rørskoven bliver fremover forbudt i fuglenes yngletid. Desuden er det slut med windsurfing i den sydlige halvdel af søen, mens kitesurfing forbydes i hele søen.

Til gengæld bliver kano og kajaksejlads fremover tilladt året rundt på hele søen. I dag er sejladsen forbudt fra marts til juli. Et mindre antal fritidsfiskere får lov at fiske fra langsomme motorbåde, om vinteren dog kun i den nordlige del af søen. I dag må fritidsfiskere ikke bruge motorbåd.

Læs hele udkastet til bekendtgørelse for færdsel på Arresø på borger.dk

Forslaget er høring til 9. april.

Kontakt

Nordsjælland