Danmarks største sø bliver delt i to

19-02-2014

Fuglene får fremover førsteprioritet i den sydlige del af Arresø, mens frilulftlivet især tilgodeses mod nord.

Sjældenhed. Den sky fugl, rørdrum, lever i Arresøs tætte rørskove. Foto: Jens Ole Andersen.

Nye adgangsregler deler fremover Arresø i Nordsjælland i to. I den sydlige ende af søen og i de største rørskove, hvor det rigeste fugleliv findes, får rørdrum, havørne og andre sjældne fugle fremover mere ro. Samtidig åbnes der for mere sejlads og fiskeri, især i den nordlige ende af søen.

De nye adgangsregler fremgår af et forslag til en ny bekendtgørelse, som Naturstyrelsen har sendt i høring. Der er blandt andet brug for nye adgangsregler, fordi Forsvaret ikke længere har Arresø som øvelsesområde, og fordi søen for flere år siden blev udpeget til Natura 2000-område.

- De nye regler er udtryk for en mere målrettet beskyttelse af Arresøs særlige fugleliv, end vi har i dag. Samtidig giver vi på en meget kontrolleret måde flere danskere mulighed for at få glæde af søen, siger skovfoged Jens Ole Andersen, Naturstyrelsen i Nordsjælland.

Fredszoner i rørskoven

Som noget nyt bliver der lavet beskyttelseszoner langs de største rørskove i søen, hvor mange fugle yngler og søger skjul. Al færdsel indenfor 50 meter af rørskoven bliver fremover forbudt i fuglenes yngletid. Desuden er det slut med windsurfing i den sydlige halvdel af søen, mens kitesurfing forbydes i hele søen.

Til gengæld bliver kano og kajaksejlads fremover tilladt året rundt på hele søen. I dag er sejladsen forbudt fra marts til juli. Et mindre antal fritidsfiskere får lov at fiske fra langsomme motorbåde, om vinteren dog kun i den nordlige del af søen. I dag må fritidsfiskere ikke bruge motorbåd.

Læs hele udkastet til bekendtgørelse for færdsel på Arresø på borger.dk

Forslaget er høring til 9. april.

Kontakt

Nordsjælland

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.