Hugorme jager solskin

28-02-2014

Årets første hugorm er set i Vestjylland. De zigzagstribede slanger er et sikkert forårstegn, når de kommer frem af vinterskjulet for at varme sig i solen.

Hugorm
Forårstegn. Hugormen kommer frem i solen efter at have tilbragt vinteren nede i jorden. Foto: Brian Kjølhede Jensen, Naturstyrelsen.

De første hugorme er vågnet af vintersøvnen.

En cirka 0,5 meter lang hugorm er blevet set 25. februar i Husby Klitplantage i Vestjylland, og dermed er foråret på vej.

Hugormene er endnu kolde efter vinteren og derfor stadig lidt sløve i bevægelserne. Det gør dem nemmere at få øje på og komme i nærheden af.

- Hvis man nærmer sig langsomt, undgår at skygge for dem og holder sig på 2-3 meters afstand, så vil hugormen ofte blive liggende, siger naturvejleder Brian Kjølhede Jensen, Naturstyrelsen i Vestjylland.

Hannerne fremme først

Det er hanhugormene, man ser først, når det bliver forår.

Hannerne skal nå at samle energi i solen, så de er klar til at parre sig, når hunnerne dukker op nogle uger senere. Ofte vil man kunne se flere hugorme, der ligger og klumper sig sammen i solen på det samme sted.

Hugormen er Danmarks eneste giftslange, og man skal naturligvis altid være forsigtig i nærheden af den.

Men hugorme vil normalt kun prøve at bide, hvis de føler sig trængt, og man kommer nærmere end en halv meter fra denm eller hvis de bliver samlet op eller trådt på.

Læs mere om hugormen i artsleksikonet

 

 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.