Hvaler skæres op på stranden

17-02-2014

Kaskelothvalerne, der er strandet på Henne Strand, er for store til at blive læsset på lastbiler. De bliver skåret op på stranden i dag.

Kaskelot
Kæmpe. De 20 tons tunge hvaler, der er strandet på Henne Strand, skal skæres op, før de kan transporteres væk.

Kaskelothvalerne, der er strandet på Henne Strand, er for store til at blive læsset på lastbiler. De bliver skåret op på stranden i dag. 

De strandede kaskelothvaler på Henne Strand er så store, at de ikke bliver kørt til Hvide Sande som planlagt.

Søndag blev den ene af de to hvaler trukket op på stranden af to store entreprenørmaskiner. Hvalen viste sig at veje omkring 20 tons, og Naturstyrelsen har derfor i samråd med eksperterne valgt, at få folkene fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg til at komme til Henne Strand og skære dyrene op frem for at køre dem til Hvide Sande.

- Det er selvfølgelig lettere at gøre arbejdet på et ordentligt, fast underlag i Hvide Sande. Men det er en meget stor opgave at skulle fragte to 20 tons tunge hvaler på lastbiler. Derfor kommer eksperterne fra Fiskeri- og Søfartsmuseet og skærer hvalerne op på stranden, siger skovrider i Naturstyrelsen, Ulrik Lorenzen.

Arbejdet med at skære de store hvaler op begynder i dag tidligt på eftermiddagen. Det vil ske bag indhegninger efter, at tusinder af nysgerrige flokkedes om den hval, der blev trukket op på stranden i går. Menneskemængden ville ikke give plads til arbejdet med hvalen, og trods henstillinger om at holde afstand, valgte flere at kravle rundt på den døde kaskelot for at få taget billeder.

- Vores folk fik endda at vide, at de skulle blande sig uden om, når de bad tilskuerne om at kravle ned fra hvalen. Det er en højst besynderlig måde, nogle vælger at opføre sig på, og det er noget vi må lære af , siger Ulrik Lorenzen, der vil drøfte med politiet, om man i fremtiden skal lave et hvalberedskab, så politiet eller politihjemmeværnet kan rykke ud ved store strandinger.

Den ene af de to hvaler er endnu ikke trukket i land, men det forventes at ske i løbet af lavvandet i dag eller tirsdag morgen. Den døde først søndag eftermiddag.

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.