Lyt til ræven mens du tapper saft

14-02-2014

Oplev rævens helt specielle lyd, og tap din egen birkesaft fra træerne. To gode grunde til at tage i skoven netop nu.

Vuf! Lige nu kna man tage i skoven, hvis man vil afgøre, om en ræv lyder mest som en hund eller kat.

En blanding mellem en hund som gør, og en kat som skriger. Naturvejleder i Naturstyrelsen, Stephan Springborg beskriver lyden, som han mener, man ikke må gå glip af lige nu.

- Hvis der er vindstille en aften, så drop ’Aftenshowet’, og tag ud i skoven i stedet og lyt til rævene, som kalder på hinanden i deres parringstid nu her. Det er helt utroligt, siger Stephan Springborg.

Man har ikke lang tid at løbe på, for om en måned er deres parringstid ovre.

Men der er endnu en god grund til at tage i skoven, inden vinterferien slutter, og det er, at man kan tappe sin egen birkesaft fra birketræerne. En saftdrik som man ikke finder på supermarkedets hylder.

- Det smager en lille smule sødt og som meget blødt vand. Og så har det en lille tone af frisk træ over sig. Det er virkelig godt og læskende, siger Stephan Springborg.

Tålmodighed giver saft 

For at få saften ud af træet skal man bore et hul ind til træets midte. Herefter sætter man et rør eller en slange ind i hullet, hvor birkesaften kan løbe ud af træet fra.

Man skal værne sig med lidt tålmodighed, da det tager sin tid, inden man kan få en spandfuld med sig hjem. Det er derfor en god ide at vente natten over, og næste morgen venter der frisk birkesaft.

Saften er blandt andet rig på C-vitaminer og kalcium.