Naturstyrelsen knokler for at gøre skove klar til gæster

11-02-2014

Stormene Bodil og Allan har sat Naturstyrelsens skovfolk på arbejde. De arbejder ihærdigt på at få fjernet en betydelig del af de væltede træer i vinterperioden, inden foråret melder sin ankomst og trækker mange i skovene.

Tynd tråd. Det er store knækkede grene, træer der blokkerer stier, der fjernes for at gøre plads til skovgæster.

Naturstyrelsens skovfolk knokler med at få ryddet op efter stormene Bodil og Allan i disse vintermåneder, så de kan skrue lidt ned for tempoet til foråret.

Alle maskiner er sat ind, og de kører for tiden som smurt, hvilket passer skovrider i Naturstyrelsens driftscenter Ole Livbjerg Klitgaard godt.

- Der sker noget hver dag, så selvom det samlede arbejde varer hele 2014, så regner vi med at kunne sætte aktiviteten lidt ned, når vi når til foråret, hvor mange danskere vælger at få deres friske luft i skovene. Processen skrider kraftig frem, og ved månedsskiftet til februar var vi igennem cirka 20 procent af mængderne, siger Ole Livbjerg Klitgaard, Naturstyrelsen.

Der skal ikke gå for lang tid, inden at træet bliver samlet op og skåret i stykker til tømmer, da det mister sin gode kvalitet. Insekterne får interesse for det liggende træ, hvilket kan medføre, at kvaliteten bliver forringet, så træet ikke kan sælges som tømmer.

- Omkostningerne ved at få træet ud af skoven er de samme, selvom kvaliteten er dårligere, så det skal vi undgå i videst muligt omfang, siger Ole Livbjerg Klitgaard.

60 procent af tømmeret bliver solgt til danske trævirksomheder, og 40 procent bliver købt af udlandet. Træet, som ikke bliver skåret til tømmer, bliver lavet til flis, og bliver brugt på de danske varmeværker. Cirka halvanden million træer, skal bearbejdes, hvilket svarer til 500.000 kubikmeter træ. 

Pas på derude 

Man skal stadig være forsigtig, når man begiver sig ud i skovene i Vestjylland, Midtjylland, Sønderjylland og Nordsjælland, minder Ole Livbjerg Klitgaard danskerne på.

- De væltede træer og store grene ligger ofte i spænd, og de kan derfor slå meget hårdt og give uventede reaktioner, når de bearbejdes i skoven. Gå derfor ikke tæt på de maskiner, der arbejder med de stormvæltede træer, siger han.
Allan rasede den 28. oktober 2013, og Bodil lod sig vente til den 5. december.

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.