Flere væltede træer end ventet

20-01-2014

Satellitbilleder af skovene viser, at efterårets storme gav større skader end først antaget.

SKovarbejde Roldskov
Til tælling. Ny opgørelse viser store skader på skoven. Foto: Naturstyrelsen.

Hidtil har Naturstyrelsen vurderet, at stormene Allan i oktober og Bodil i december væltede og knækkede 400.000 m3 træ i styrelsens skove. Men det tal bliver nu opgraderet til næsten 530.000 m3. Det svarer til mere end halvanden million træer.

- Det er trist, at vi nu må konstatere, at der er væltet så meget træ i vores skove. Skaderne er så voldsomme, at vi det næste år ikke har mulighed for at foretage vores planlagte fældninger. Vi kommer til at bruge alle vores kræfter på oprydning, siger chefen for Naturstyrelsens Driftscenter, Ole Livbjerg Klitgaard.

Det er særligt decemberstormen Bodil, der har udrettet større skader end forventet. Ifølge de nye skøn ødelagde Bodil alene 400.000 m3 primært i Vest- og Midtjylland. Det er 110.000 m3 mere end forventet. Oktoberstormen Allan ødelagde 131.000 m3 træ – heraf 95.000 m3 i Sønderjylland. Det er samlet 6.000 m3 mere end hidtil vurderet.

På grund af det grå og regnfulde vejr har det været vanskeligt at opgøre tabene præcist. Særligt de steder, hvor store sammenhængende skovområder er blevet lagt ned, er det svært, for det kræver billeder fra satellit. Naturstyrelsen forventer derfor, at tallet kan stige yderligere.

Naturstyrelsens nye vurdering af tabene i sine skove blev den forgangne uge videregivet til Stormrådet, der erklærede stormfald for de to storme.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.