Naturoplevelser skal skabe vækst i turismen

23-01-2014

Miljøminister Ida Auken opfordrer turisterhvervet til at blive bedre til at bruge den statslige natur til at skabe omsætning og arbejdspladser.

Sort Sol
Sort sol. Et af de fænomener, der kan lokke turister ud i naturen er sort sol. Foto: Naturstyrelsen

Hvorfor kan man ikke komme til 'Bøf og Brøl' i en de store jyske skove og komme helt tæt på brølende kronhjorte efterfulgt af en gourmet-oplevelse på en nærliggende restaurant?

Og hvorfor bruger konferencearrangører og hoteller ikke langt mere bålpladser, rideruter, shelters til overnatning og andre af de mange faciliteter, som er etableret overalt i statens skove?

Det spørger miljøminister Ida Auken nu turisterhvervet om, i et forsøg på at bruge naturen mere til at skabe vækst og omsætning.

- Statens naturarealer er alles, og jeg kan garantere, at vi er parat til at støtte op om idéer, der kan skabe arbejdspladser med udgangspunkt i naturen. Vi kender allerede Sort Sol-ture i Sønderjylland og krondyrture i Vestjylland, men naturen rummer langt flere muligheder, som publikum står på spring for at opleve og betale for, siger miljøminister Ida Auken.

Mandag lancerede regeringen sin vækstplan for turisme, og her bør naturen bidrage til at skabe fremgang i en ellers stagnerende kyst- og naturturisme.

Miljøministeriet er klar til at lege

Enhver virksomhed kan tage betalende gæster med ud i statens natur på guidede vandreture, mountainbike-ture, kanosejlads eller noget helt fjerde. Det eneste krav er, at der på forhånd indgås en aftale med Naturstyrelsen om arrangementet.

- Jeg vil hellere end gerne have, at man tjener penge på naturen, hvis man har en god idé. Det eneste krav, vi stiller, er, at man laver en aftale først, så vi ikke sætter naturbeskyttelsen over styr, siger miljøminister Ida Auken.

Ministeren understreger, at aftalerne selvfølgelig skal være på markedsmæssige vilkår, så det er fair for alle.

Også brancheorganisationen HORESTA ser lyst på ideen om at bruge naturen mere aktivt for at skabe oplevelser for turister:

- Mange af vores medlemmer bruger vores unikke natur til at tiltrække turister, da det er en af de primære årsager til at besøge Danmark. Men der kan gøres mere for at få turisterne til at opleve den på nært hold og få flere til at holde ferie i Danmark , siger direktør Katia Østergaard fra HORESTA og fortsætter:

- Derfor vil HORESTA i løbet af foråret inspirere til at øge samarbejdet mellem vores medlemmer og udbydere af naturaktiviteter og naturområder, så medlemmernes gæster får flere mindeværdige oplevelser og måske bliver længere.

Læs Vækstplan for dansk turisme

 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.