Løsslupne mink gør stor skade i naturen

23-07-2014

I Varde-området er der de seneste uger blevet lukket 5000 mink ud fra to minkfarme. Det er hverken til gavn for minken eller naturen, siger Naturstyrelsens biologer.

Mink undsluppen
Invasiv. Minken er en invasiv art i den fri natur og må jages året rundt. Foto: Colourbox.

I løbet af de sidste to uger har to minkfarme i Vestjylland oplevet, at lågerne til minkenes bure er blevet åbnet, og betonmurene omkring farmen er blevet brudt op.

Alt i alt blev omkring 5000 mink sluppet fri ved de to aktioner, som politiet ifølge Ritzaus Bureau endnu ikke har opklaret.

Biolog Hans Erik Svart i Naturstyrelsen synes, det er ærgerligt for både minkene og naturen, at de mange mink er blevet sluppet fri.

- Det er brandærgerligt. For det første har de fritsatte mink meget dårlige chancer for at overleve i det fri. De er født i fangenskab og har aldrig været vant til at skulle skaffe føde selv. De er forvirrede og i chok, og i virkeligheden ser man dem ofte forsøge at komme tilbage til deres bure. Endnu flere vil blive kørt over på nærtliggende veje eller dræbt af ræve, hunde eller store rovfugle. Så den noget romantiske forestilling om, at man gør minkene en tjeneste, giver jeg ikke meget for, siger biologen og fortsætter:

For det andet så kan de enkelte mink, der alligevel overlever, gøre stor skade i naturen. For mink går hverken af vejen for at tømme en fuglerede for æg og unger eller jage fisk, frøer, tudser, firben og salamandre. Så det er en rigtig dårlig idé, at et rovdyr som minken bliver sluppet ud i den fri natur.

Læs mere om bekæmpelse af mink

Mink kan bekæmpes året rundt

Da minken regnes for at være en invasiv art og hører til gruppen af skadevoldende vildt, må den jages året rundt uden tilladelse.

Derfor regner biolog Hans Erik Svart da heller ikke med, at det vil tage lang tid, før størstedelen af de undslupne mink enten er blevet dræbt eller indsamlet af landmænd og naboer til minkfarmene.

-Mink må reguleres året rundt af jægere med jagttegn, og det er en indsats, vi i disse år har stor fokus på sammen med Danmarks Jægerforbund. For minken er uønsket i den danske natur. Derfor bekæmper vi den også både med flydende klapfælder i søer, som er specialdesignet til at få bugt med undslupne mink, og der opsættes fælder på land, som bliver løbende tjekket for fangst, siger biolog Hans Erik Svart.  

Danmark er verdens næststørste producent af minkskind kun overgået af Kina, og over det meste af landet findes der minkfarme. Hvert år skyder jægere omkring 5000-6000 mink, der - for størstedelens vedkommende - er efterkommere af mink, der undslap fra minkfarme for år tilbage. 

Læs mere om skadevoldende vildt

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Hans Erik Svart

Specialkonsulent
Naturbeskyttelse