Dyrehaven er blevet større og har fået nye kæmpebiller

19-06-2014

Dyrehaven nord for København byder på nye oplevelser til publikum og bedre levevilkår til kæmpebillen eghjorten og den lille Stellas mosskorpion.

Fascinerende. Miljøminister Kirsten Brosbøl fremviser en eghjort for Lyngby-Tårbæk Kommunes borgmester, Sofia Osmani (i baggrunden). Foto: Naturstyrelsen.

Dyrehaven blev officielt i dag 37 hektar større, da miljøminister Kirsten Brosbøl åbnede hegnet til Stampeskoven, der er kendt for sine skovklædte bakker med 300 år gamle egetræer.

Jægersborg Dyrehave er med sine 7,5 mio. årlige gæster det mest besøgte skov- og naturområde i Danmark. Sammenlægningen af de to skove vil give nye oplevelser til publikum og bedre vilkår for sjældne arter som Stellas mosskorpion og eghjorte.

De gamle ege var ved at blive skygget ihjel af yngre træer. Men nu vil Dyrehavens 2.000 hjorte holde de små træer nede, så de gamle ege lever videre. Stampeskoven er en ideel bolig for kæmpebillen eghjorten, der for første gang blev udsat sidste sommer efter at have været forsvundet i 50 år.

Miljøminister Kirsten Brosbøl udsatte nye eksemplarer af eghjorten hentet i Polen og Tyskland. Billen er næsten på størrelse med en iPhone 4S, har kindbarker der minder om et hjortegevir og lyder næsten som en helikopter, når den kommer flyvende.

Stampeskoven er også hjem for den sjældne 2,5 millimeter lange Stellas mosskorpion og fugle som fluesnapper og rødstjert.

- Vi skal gøre, hvad vi kan for at beskytte de sjældne arter i Danmark. Vi har både eghjorte og skorpioner i Dyrehaven, og dem skal vores børn og børnebørn også kunne opleve. Det får de chancen for med denne udvidelse, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Udvidelsen af Dyrehaven betyder også bedre forhold for publikum, der får nye stier til blandt andet Rådvad ved Mølleåen.

- Det er et utrolig smukt område, der før var gemt lidt af vejen. Men snart vil det blive fyldt med hjortebrøl og oplevelser for alle i de stejle bakker mellem oldgamle egetræer. Og måske får man endda et glimt af en eghjort, der larmende suser gennem luften, siger Kirsten Brosbøl.

Stampeskoven var en del af Dyrehaven indtil 1850. Dengang blev det hegnet fra, fordi staten ville dyrke træer til tømmer. Nu er der adgang for Dyrehavens hjorte og publikum.

Eghjort. Foto: Naturstyrelsen.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.