Skovgæster startede brand i Tisvilde Hegn

23-06-2014

Hold Sankthansbålet i sikker afstand fra skovene. Torsdag eftermiddag gik det galt i Tisvilde Hegn i Nordsjælland, da skovgæster tændte grill direkte på skovbunden.

Tændt. Brandfolk fra Helsinge var i gang med slukningen cirka 15 minutter efter, at alarmen lød. Foto: Naturstyrelsen.

Hurtig alarmering af brandvæsenet forhindrede en storbrand i Tisvilde Hegn i at udvikle sig torsdag eftermiddag den 19. juni.

Ilden opstod formentlig forbindelse med, at nogle skovgæster tændte bål i skoven på trods af et forbud mod brug af åben ild.

- Op til årets store båldag Sankthans er branden en påmindelse om, hvor galt det kan gå, hvis man leger med ild i skoven. Selvom vi er først på sommeren, er skovene alligevel mange steder utroligt tørre og brandfarlige. Mange steder er bunden knastør, siger skovfoged Søren Agerlund fra Naturstyrelsen i Nordsjælland.

På stedet, hvor branden begyndte, var der var samlet nogle sten, og der lå en grillrist. Branden er formentlig opstået, fordi bålet ikke er blevet slukket ordentligt, og så har gløder sat ild til den tørre græsbund.

”Det kunne være gået grueligt galt”

Brandvæsenet i Helsinge blev alarmeret torsdag omkring klokken 15.00 af en familie på skovtur, der så røgen.

- Det var utrolig heldigt, at branden blev opdaget, og at de med det samme ringede 112. Det kunne være gået grueligt galt. Får ilden først rigtigt fat, kan den rasere store områder på kort tid og være meget svær at slukke, især hvis der er meget vind. Selv en lille engangsgrill direkte på tørt græs kan sætte en kæmpe skovbrand i gang, siger skovfoged Søren Agerlund.

Brandfolkene i gang med slukningen omkring 15 minutter efter nødopkaldet fra skoven.  Da flammerne blev forholdsvist hurtigt slukket, gik ildens hærgen kun ud over et område på størrelse med en parcelhusgrund (1.000 kvadratmeter). Opdager man en brand, er det altid en fordel, hvis man har mulighed for at blive i området og hjælpe med at guide brandfolkene frem.

Forbuddet mod brug af åben ild er skiltet tydeligt ved skovveje ind til Naturstyrelsens arealer, hvor der er brandfare.

Forbuddet gælder al brug af tændstikker, lightere, bål, grill, rygning med videre. Det er dog fortsat tilladt at bruge ild med omtanke på afmærkede bålsteder ved eksempelvis Naturstyrelsens shelters.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.