Fiskeørne får nyt hjem efter Bodil

05-05-2014

Sjællands eneste ynglende fiskeørne er flyttet ind i ny bolig i Gribskov.

fiskeørn
Ørneborg. Øverst i grantræet skal ørnefamilien bo. Foto: Naturstyrelsen.

Fiskeørnene i Gribskov i Nordsjælland har slået sig ned i det nye redetræ, Naturstyrelsen har gjort klar.

Det gamle redetræ, hvor fiskeørnene to gange tidligere har fået unger, væltede under orkanen Bodil i december måned, mens ørnene var i Afrika. For at sikre at parret stadig ville bo i Gribskov om sommeren, måtte man finde en ny bolig til dem. 

I februar sendte Naturstyrelsen en skovarbejder med motorsav op i toppen af et 30 meter højt grantræ for at skære toppen af træet.

I samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening (DOF) fandt man et egnet træ omkring 30 meter fra det gamle træ. En skovarbejder skar de øverste fem meter af det 30 meter høje træ for at skabe en stor bred flade på toppen, som fiskeørne foretrækker. De er meget sky og vil helst have reden højt til vejrs og med udsigt til alle sider.

Og så var det bare at vente på, at ørnene vendte tilbage efter vinteropholdet i Afrika.

- Det var en stor lettelse, da vi kunne konstatere, at ørnene hurtigt begyndte at interessere sig for det nye træ. Få dage efter de var vendt tilbage fra Afrika, var de allerede i gang med at flyve store grene op i træet, og en ny rede begyndte at tage form, siger skovfoged Jens Ole Andersen.

Hvis man vil se fiskeørnene, har Naturstyrelsen afmærket en udkigspost på jorden, hvorfra man med et teleskop kan se op til reden, hvor de skiftes til at ligge på æg i øjeblikket. Området omkring redetræet er afspærret i fiskeørnenes yngletid, der varer til sidst i august, hvor de nye unger forlader reden.

Ynglende fiskeørne er en sjældenhed i Danmark med kun tre ynglende fiskeørnepar i Jylland og altså et enkelt par med en spritny rede på Sjælland.

Læs mere om fiskeørne i artsleksikonet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.