Kæmpeskov med 700.000 træer åbner i Odense

23-05-2014

Den største enkelttilplantning i Miljøministeriets historie bliver indviet som skov i weekenden.

Jordarbejde. Skoleelever fra Odense har været med til at plante den nye skov. Foto: Naturstyrelsen.

For et år siden var der kun marker lige vest for Odense. På søndag er der en kæmpe skov.

Sammen med Odense Kommune og VandCenter Syd har Miljøministeriet på rekordtid rejst et skovområde med 700.000 træer på et 360 hektar stort areal. Det svarer til 720 fodboldbaner eller 2.000 parcelhusgrunde.

Skoven har 15 kilometer nye stier til løbere, ryttere og almindelige skovgæster, som lige nu kan se hen over de små træer. Men det kommer til at ændre sig de kommende år, når i alt 30 forskellige træarter vokser op i hver sin hastighed.

- Elmelund Skov er et fantastisk projekt, fordi det giver så mange ting på én gang. Skoven giver helt nye friluftsmuligheder for odenseanerne, der ikke har andre bynære skove i den størrelse. Den er anlagt til at give levesteder for en masse dyre- og plantearter, og så beskytter skoven store grundvandsmagasiner, der i fremtiden skal levere en tredjedel af Odenses drikkevand, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Hun glæder sig over, at den nye skov er blevet til i godt samarbejde mellem staten, kommunen og det lokale forsyningsselskab.

- Elmelund Skov bliver et meget aktivt sted, fordi vi er flere om at stå bag, og fordi odenseanerne selv har været med til at indrette den, så den passer til deres ønsker. Det er et eksempel, som vi kan forfølge i fremtiden, siger Kirsten Brosbøl.

I 2001 indgik Naturstyrelsen, Odense kommune og VandCenter Syd en samarbejdsaftale om skovrejsning. Formålet med aftalen er at etablere 2000 ha ny bynær skov ved Odense for at skabe bedre muligheder for byens borgere for rekreation, samtidig med at grundvandet beskyttes.

I aftalen blev udpeget seks områder til bynær skovrejsning. Elmelundsprojektet er ét af områderne. Mere end 100 borgere har været med i arbejdet med at indrette skoven.
Åbningen bliver markeret med en folkefest på området fra klokken 10 søndag den 25. maj.

Se programmet på indvielsen 

Læs mere om projektet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.