Miljøminister skyder badesæson 2014 i gang

27-05-2014

EU-kommissionens årlige badevandsrapport er nu klar. Og igen i år er der fremgang at spore for danske badestrande og badesøer.

Amager Strandpark
Strandpark. Amager strandpark er en af de strande i Danmark, der har en fin badevandskvalitet. Foto: Colourbox.

For fjerde år i træk bekræfter EU-kommissionen, at størstedelen af Danmarks strande og søer har badevandskvalitet af den højeste standard og derfor får karakteren ”excellent”.

Hvor ordninger som eksempelvis Friluftsrådets Blå Flag-ordning har fokus på flere forskellige ting som toiletter, P-pladser og badevand, så er EU’s fokus på vandkvalitet, bakterier og sundhed.  

-Badevandskvaliteten i Danmark bliver bedre år for år. Det er virkelig godt nyt for naturen og alle os vandhunde. Vores rene strande, søer og kyster er et kæmpe aktiv, når vi skal sælge Danmark til udenlandske turister. Det skal vi huske hver gang, vi vil promovere dansk turisme i resten af verden, siger miljøminister Kirsten Brosbøl. 

Langt færre strande og søer får i år den lave karakter ”ringe”, og der er i forhold til sidste års resultater sket et fald fra 3,1 procent til 1,8 procent.  I år får 77,2 procent af strande og badesøer den højeste karakter ”excellent”, og sammenlagt opfylder 97,2 procent af alle danske strande og søer EU’s krav til en tilfredsstillende badevandskvalitet.

Registrering sikrer bedre badevand i EU

Badevandskvaliteten bliver registreret i alle 28 EU-lande hvert år på baggrund af indrapporterede tal fra den foregående badesæson. EU’s kontrol er med til at sikre, at badevandskvaliteten i hele EU bliver bedre for hvert år, der går. 

-Flere og flere af de andre EU-lande har også fået fokus på, at det betyder noget, at badevandskvaliteten er i top, for ingen har lyst til at bade, hvis man risikerer at blive syg. Det ser ud til, at der sker fremgang over næsten hele linjen, og det betyder, at vi kan være mere trygge ved at tage udenlands, hvis ikke sommerferien skal tilbringes ved en af vores egne smukke strande eller søer, siger Kirsten Brosbøl.   

I år er der fra Danmark indrapporteret tal fra i alt 923 badestrande og 114 søer – i alt 1037 badesteder. Det er et fald på 53 i forhold til året før, hvilket skyldes at registreringen ved flere strande er blevet nedlagt af kommunerne på grund af få badegæster.   

EU’s officielle badesæson 2014 løber fra 1. juni til 1. september.

Her kan du finde EU’s badevandsrapport

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Mikkel Hall

Funktionsleder
Vandforsyning