Lyddæmpere er nu tilladt

09-05-2014

Ny bekendtgørelse om våben og ammunition.

raavildt-skov-cb
Støj. Lyddæmpere kan sikre jægere mod støj fra skydevåben. Foto: Colourbox.

Færre høreskader hos jægerne og færre anskudte dyr.

Det skulle blive konsekvensen af, at Naturstyrelsen har ændret reglerne, så det nu er tilladt for jægere og skytter at sætte lyddæmpere på deres rifler.

Lyddæmperne fjerner ikke al støj fra skuddet, og man vil stadig kunne høre, når jagten er i gang, men det store brag tæt på jægerens øre, vil blive væsentligt mindre. Derfor forventer man, at der bliver færre høreskader blandt jægere.

Derudover har lyddæmperne den fordel, at de reducerer rekylet. Det betyder, at jægeren får bedre muligheder for holde riflen på målet og ramme plet, og det vil betyde færre anskudte dyr.

Danmarks Jægerforbunds formand Claus Lind Christensen:  

-For jægerne kommer det til at at betyde, at vi efter en lang, sej kamp nu kan gå på jagt og skåne vores hørelse. Derudover ser vi det som en bonus, at man med lyddæmper kan bruge våben, hvor man mindsker rekylet, og det giver i mange tilfælde et mere sikkert skud. 

Se videoen på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside, der viser, hvordan en lyddæmper virker

Bedre arbejdsmiljø

Hos Foreningen Danske Herregaardsjægere er formand Kristian Stenkjær glad for, at arbejdsmiljøet for professionelle skytter nu bliver forbedret.

-Meget revirarbejde for en herregårdsskytte foregår med riffel både i forhold til regulering og i forhold til en selektiv beskydning af en hjortevildtbestand. Det er derfor en klar forbedring af arbejdsmiljøet, at vi nu kan udføre arbejdet uden risiko for skader på deres hørelse, siger formanden, der forventer, at de fleste herregårdsjægere vil montere lyddæmpere på deres rifler inden for den nærmeste fremtid.

Undtagelser

Den nye bekendtgørelse om våben og ammunition til jagt og regulering forbyder brug af kaliber .50 BMG (Browning Machine Gun).

Styrelsen mener ikke, at der er behov, som ikke kan dækkes af andre og mindre kalibre. Et synspunkt, som også Danmarks Jægerforbund deler.

Derudover tillader bekendtgørelsen stadig patroner med hagl af tungsten, da der ikke er bevist nogen mellem tungsten og kræft i dyr.

Bekendtgørelsen om våben og ammunition, der må bruges til jagt og regulering, findes på Retsinformation

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.