Nu springer Nordens største orkide ud

27-05-2014

Orkideen fruesko er hurtig på fødderne i år. Den kan allerede nu ses i blomst i Rold Skov i Himmerland.

Fruesko
Kræsen: Fruesko er så kræsen med sit levested, at den kun kan finde sig til rette to steder i Danmark. Foto: Naturstyrelsen.

Man skal være hurtig på fødderne, hvis man vil nå at se den yderst sjældne orkidé, fruesko, der i Danmark kun findes to steder i Himmerland.

Sædvanligvis springer orkideen ud omkring Grundlovsdag 5. juni, men det lune forår har fået den fredede blomst til at komme op af jorden hurtigere, så den allerede satte blomster i sidste uge og nu står i fuldt flor.

Fruesko er Nordens største orkidé, og den kan blive op til 50 centimeter høj. Den er ikke bare sjælden i Danmark, men i hele norden.

Orkideen er yderst kræsen med sit levested, og vil kun gro på kalkholdig bund. Derfor findes den kun på to lokaliteter i Himmerland, hvoraf den ene er hemmelig.

Læs mere om fruesko i artsleksikonet

Det store blomstertyveri

Den anden lokalitet er i Buderupholm Skov i Rold Skov, hvor Naturstyrelsen har indhegnet blomsterne, så man kan se dem uden at røre.

Desværre var bevoksningen udsat for tyveri i både 1997 og i 2012. Den seneste gang blev der stjålet 44 individer, hvilket svarer til 20 procent af bestanden.

Det er både ulovligt, strafbart og dumt at stjæle fredede planter fra naturen, for man kan sagtens købe sit helt eget eksemplar af Fruesko lovligt på flere store planteskoler i Danmark.

Samtidig lever orkidéer i samliv med svampe i jorden. Bliver de flyttet fra deres naturlige levested, vil de typisk kun kunne overleve én sæson, for derefter at dø.

I vores nordiske nabolande som Norge og Sverige er fruesko også at finde, og heller ikke her er den helt almindelig, selvom den dog findes i større antal end i Danmark.

Læs mere om Danmarks orkidéer

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.