Forbedret plansystem giver overblik over kommuneplanlægningen

01-05-2014

Forbedret, digitalt planregister træder i kraft i dag. Det er KL og Naturstyrelsen, der sammen har aftalt vilkårene for de nye regler.

Landskab
Planlægning. Planregisteret PlansystemDK skaber bedre overblik over den kommunale planlægning. Foto: Colourbox.

Plansystemet PlansystemDK er et landsdækkende register, som indeholder samtlige planer, der er vedtaget efter planloven.

Plansystemets formål er at sikre let adgang for såvel borgere og kommunale myndigheder til kommunernes planer og at sikre, at alle planerne er samlet ét sted.  

Baggrunden for ændringen af det eksisterende cirkulære om plansystemet er, at der har været et fælles ønske fra Kommunernes Landsforening (KL) og Miljøministeriet om at sikre en forbedring af datakvaliteten i systemet.

-I bund og grund handler det om, at vi skal have et landsdækkende register, som indeholder samtlige planer, der er vedtaget efter planloven, så man kan søge mellem de forskellige retningslinjer på tværs af kommunegrænserne. Det skaber overblik og bedre planlægning, siger kontorchef Christina Hovmand Berlin.

Der har desuden været et ønske at sikre, at alle retningslinjerne i kommuneplanerne fremover indberettes i deres helhed til PlansystemDK.

 -Ændringen vil gøre det lettere for såvel borgere, virksomheder og myndigheder at danne sig et overblik over og at søge i de ofte meget omfattende kommuneplaner. Det vil blandt andet blive lettere at danne sig et overblik over kommuneplanens bestemmelser, som vil kunne ses på et kort, og finde ud af, hvor kommuneplanretningslinjerne er gældende rent geografisk, siger Christina Hovmand Berlin. 

Med det nye system bliver der også indført en frist for, hvornår planerne skal ligge i systemet. Skæringsdatoen for indberetning af kommuneplanretningslinjerne er 30. juni 2014.  

Læs mere på PlansystemDK

Læs mere om reglerne på retsinformation.dk

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.